Konzumiranje mlijeka može vam dati prednosti i kod mršavljenja

Konzumiranje mlijeka može vam dati prednosti i kod mršavljenja

Konzumiranje mlijeka može vam dati prednosti i kod mršavljenja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Postoji novi razlog da zgrabite čašu mlijeka kada ste na dijeti, sugerira nam novo istraživanje. U dvogodišnjem istraživanju dijeta, konzumenti mlijeka su imali prednost u odnosu na one koji preskaču mlijeko.

Izraelski istraživači otkrili su kako su odrasle osobe koje su pile najviše mlijeka (skoro 2 čaše na dan) i imale najvišu razinu vitamina D u 6 mjeseci, izgubili više težine nakon 2 godine od onih koji su konzumirali malo ili ništa mlijeka ili mliječnih proizvoda. U prosjeku su izgubili gotovo 6 kilograma više.

Istraživači su također utvrdili kako je svaka dodatna čaša mlijeka povezana s dodatnih 5 kilograma uspješnog mršavljenja iznad prosjeka.

Više od 300 muškaraca i žena s prekomjernom težinom u dobi od 40 do 65 sudjelovalo je u dvogodišnjem istraživanju slijedeći nisko-masne, mediteranske ili dijete s niskim udjelom ugljikohidrata. Bez obzira na dijetu, istraživači su otkrili kako sudionici s najvećim unosom mliječnih proizvoda bogatim kalcijem (prosječno oko 580 mg dnevno, ili gotovo dvije čaše mlijeka) izgubili su oko 6 kg na kraju istraživanja nakon 2 godine, u odnosu na oko 3,5 kg za one s najnižim unosom mliječnih proizvoda (prosječno 150 mg, ili oko pola čaše mlijeka).

Osim kalcija, istraživači su također otkrili kako razina vitamina D samostalno utječe na uspjeh mršavljenja te u skladu s prethodnim istraživanjima, mlijeko i mliječni proizvodi su na vrhu stvari koje sadrže vitamin D u prehrani ispitanika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti