Korištenje zubnog konca čuva zdravlje desni

Korištenje zubnog konca čuva zdravlje desni

Korištenje zubnog konca čuva zdravlje desni
  • Objavljeno: Petak, 08.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stomatolozi često svojim pacijentima savjetuju redovito korištenje zubnog konca kako bi spriječili nastanak zubnih naslaga koje su najčešći uzrok gubitka zubi u odrasloj dobi. Međutim, najnovija studija s područja oralne higijene pokazala je da korištenje zubnog konca smanjuje djelovanje bakterije koja živi u ustima, a uzrokuje bolesti desni, piše Webindia.

Stručnjaci sa sveučilišta u New Yorku istraživanje su proveli na 51 paru blizanaca u dobi od 12 do 21 godine. Jedan je blizanac 2 tjedna prao zube na uobičajen način, dok je drugi uz čišćenje zubi četkicom i pastom koristio i zubni konac.

Nakon dva tjedna znanstvenici su određivali količine bakterija u njihovim ustima, i to onima koje se povezuju s nastankom paradentoze.

Blizanci koji nisu koristili zubni konac imali su znatno veću količinu štetnih bakterija u usporedbi sa svojom braćom koja su, uz uobičajeno četkanje zubi, koristila i zubni konac.

Na temelju rezultata svog istraživanja stručnjaci preporučuju, osim pranja zubi, redovitu uporabu zubnog konca kako bi se izbjegla paradentoza, ispadanje zubi i nastajanje zubnih naslaga.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti