Ako ne perete zube svaki dan, riskirate ovo!

Ako ne perete zube svaki dan, riskirate ovo!

Ako ne perete zube svaki dan, riskirate ovo!
  • Objavljeno: Utorak, 25.08.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Stomatolozi preporučuju da svakodnevno perete zube barem ujutro i navečer, a nije naodmet da ih operete i nakon jela.

Redovito pranje zubi za većinu ljudi je stvar navike pa bez problema četkaju svoje zube dva puta dnevno. Neki redovito peru zube jer žele imati lijep osmijeh, drugi brinu o zadahu, a ima i onih koji redovito koriste četkicu i zubni konac kako ne bi morali popravljati zube.

No, postoje i oni koji izbjegavaju pranje zubi, uvjereni da se ništa neće dogoditi ako redovito odlaze kod zubara.

Četkanje nije važno samo zbog biserno bijelih zubi i svježeg zadaha. Ako preskočite pranje, potiče se rast bakterijskih nakupina u obliku plaka, što dovodi do stvaranja karijesa i bolesti desni. Redovitim četkanjem „remetite“, odnosno uklanjate bakterije koje onda ne mogu napasti zube i desni.

Nakupina plaka koja se stvori zbog neredovitog pranja je zapravo onaj tvrdi žuti materijal kojeg osjećate kad pređete jezikom preko zuba, a može uzrokovati razne upale i krvarenja desni. Trajno izbjegavanje pranja stvara rizik da u potpunosti izgubite zube.

Također, nepravilno pranje, odnosno kratko četkanje ravnomjernim pokretima, ne uklanja plak pa isto tako može izazvati štetu. Zato je dvostruka dnevna rutina, s mekanom četkicom i zubnom pastom koja sadrži fluor, poželjna i potrebna svima.

Osim toga, četkanje bi trebalo trajati oko dvije minute i trebate očistiti sve zube, ne samo dijelove koje vidimo kada se smijemo.

Nemojte se zavaravati misleći da žvakaće gume i mentol bomboni uklanjaju plak. Samo četkanje, čišćenje zubnim koncem jednom dnevno i redoviti odlazak stomatologu će održati vaše zube zdravima i bijelima.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti