Osim već poznatih zdravstvenih prednosti, crno vino liječi i ovo!

Osim već poznatih zdravstvenih prednosti, crno vino liječi i ovo!

Osim već poznatih zdravstvenih prednosti, crno vino liječi i ovo!
  • Objavljeno: Petak, 30.04.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Uživate li povremeno u čašici crnog vina? Ako je vaš odgovor pozitivan postoji još jedan razlog koji će vas itekako razveseliti.

Istraživači su prethodno ustanovili da čaša crnog vina dnevno štititi od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i neurodegenerativnih poremećaja. A sada je skupina španjolskih znanstvenika odlučila otkriti kako crno vino utječe na usnu šupljinu.

Saznali su da ovo, mnogima omiljeno, alkoholno piće štiti zube od bakterija koje uzrokuju različite infekcije usne šupljine i bolesti desni.

Istraživanje koje je provedeno u Madridu, ispitalo je učinke dvaju polifenola, koji se nalaze u vinu, na bakterije koje se obično nalaze u ustima. Posebna pažnja posvećena je bakterijama koje uzrokuju karijes i bolesti desni.

Polifenoli su vrste molekula koje prevladavaju u crnom vinu, ali i u različitim biljkama i nekom voću. Za istraživanje su korištene stanice koje tvore tkivo desni kako bi se testirali učinci dvaju vrsta polifenola na njih. Rezultati su pokazali da su polifenoli inhibirali bakterijsku i pozitivno utjecali na sprječavanje bolesti usne šupljine za čak 40%.

Znanstvenici su polifenolima dodali i neke mikrobiološke vrste koje se nalaze u usnoj šupljini, a za koje se smatra da djeluju kao oralni probiotik. I rezultati su bili i više nego zadovoljavajući. Sposobnost blokiranja bakterijske adhezije bila je još izraženija kada su se polifenoli kombinirali s oralnim probioticima.

Znanstvenici zaključuju da su potrebne dodatne studije za procjenu polifenola kao potencijalne preventivne terapije u upravljanju kariogenim i parodontnim bolestima, ali ovo istraživanje je svakako dalo dobar i obećavajuć početak.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti