Koronavirus i dojenje: sve što trebate znati

Koronavirus i dojenje: sve što trebate znati

Koronavirus i dojenje: sve što trebate znati
  • Objavljeno: Utorak, 11.08.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

COVID-19 je akutna respiratorna bolest koju uzrokuje novi koronavirus nazvan SARS-CoV-2. Virus se prenosi bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Prijenos se odvija kapljičnim putem (kapljicama koje nastaju kada zaražena osoba kašlje ili kiše), te dodirivanjem kontaminiranih površina na kojima se nalazi sekret iz dišnih puteva zaražene osobe, a potom dodirivanjem usta, nosa ili očiju.

Najčešći simptomi kod oboljelih osoba su povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima i umor. Mnoge zaražene osobe nemaju simptome bolesti. Trenutno nema cjepiva niti specifičnog lijeka. Liječenje je suportivno.

COVID-19 i dojenje

Činjenica je da ne znamo puno o novom SARS-CoV-2 virusu, ali znamo dosta o dojenju i kontaktu koža na kožu kao javnozdravstvenim intervencijama. Globalna promocija dojenja pogađa svih 134 milijuna novorođenih godišnje na Zemlji i predstavlja jednu od najvažnijih javnozdravstvenih intervencija. Dojenje neupitno smanjuje smrtnost novorođenčadi i dojenčadi uz mnogobrojne prednosti za zdravlje koje traju cijeloga života te poboljšava razvoj mozga.Kao što je ranije navedeno, poznati su rizici nedojenja za majku i za dojenče.

Rezultati testiranja na virus COVID-19 u majke ne bi trebali utjecati na odluke o hranjenju dojenčadi i male djece. Novorođenčad i dojenčad imaju mali rizik od infekcije COVID-19. Među nekoliko slučajeva potvrđene infekcije COVID-19 kod male djece, većina je imala samo blagu ili asimptomatsku bolest. Mnogobrojne prednosti dojenja značajno nadmašuju potencijalni rizik prijenosa bolesti uzrokovane virusom COVID-19.

Mnogi postupci zdravstvenih djelatnika na početku pandemije virusa COVID-19 bili su uzrokovani strahom od virusa i njegovoga utjecaja na zdravlje majke i djeteta. Naročito su se zdravstveni djelatnici bojali mogućnosti potencijalnog prijenosa novog virusa s majke na novorođenče (vertikalni prijenos tijekom poroda ili dojenja), zbog čega su preporučivali porođaj carskim rezom, izbjegavanje bliskog kontakta s majkom (koža na kožu ili dojenje), kao i socijalni kontakt majke s djetetom.

Kasnije je uočeno da su prednosti dojenja i kontakta koža na kožu kao i kontakta djeteta u zajedničkom boravku s majkom nadmašili potencijalne rizike infekcije novorođenčeta virusom SARS-CoV-2, što se pokazalo ispravnim. No zbog nekih razloga odluka o tome hoće li COVID-19 pozitivna majka čije zdravstveno stanje nije značajno naručeno ili majka sa sumnjom na infekciju ostvariti kontakt koža na kožu i dojiti svoje dijete prepuštena majci, a zdravstvenim je djelatnicima savjetovano da majke u tome ohrabre.

Za sada nije dokazan prijenos novog koronavirusa majčinim mlijekom, kao niti njegov vertikalni prijenos tijekom trudnoće, iako o tome postoje neke kontroverze. Infekcija COVID-19 je kod donošene novorođenčadi većinom blagog tijeka, a u nedonoščadi koju češće rađaju COVID-19 pozitivne majke ponekad postoje uobičajene komplikacije povezane s nedonošenošću, dok su rijetke komplikacije povezane s COVID-19 infekcijom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti