Saznajte koliko često i kako prati grudnjake, traperice i džempere

Saznajte koliko često i kako prati grudnjake, traperice i džempere

Saznajte koliko često i kako prati grudnjake, traperice i džempere
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.08.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Određeni komadi odjeće i rublja, kao što su grudnjaci, traperice i džemperi vrlo lako se mogu oprati kod kuće, međutim potrebno je obratiti pozornost na nekoliko savjeta.

Pranje grudnjaka

Ako želite sačuvati svoje grudnjake kako bi što dulje trajali, obratite pažnju na to kako ih perete. Grudnjak ne trebate prati svaki put kad ga nosite, već nakon 2 ili 3 nošenja, odnosno jednom u 1 ili 2 tjedna ako ih ne nosite svaki dan.

Najbolje ih je prati ručno, no ako ih želite prati u perilici tada koristite vrećicu za rublje. Grudnjak u perilici nikad nemojte prati otkopčan jer će se zapetljati za drugu odjeću. Da biste izbjegli petljanje i deformaciju grudnjaka perite ih zakopčane i u vrećici. Odaberite program s niskom temperaturom i laganom centrifugom. Nakon pranja, objesite grudnjake bez kopčanja i stavite ih na pola čime ćete izbjeći deformiranje.

Za ručno pranje grudnjaka napunite lavor hladnom vodom i dodajte malo blagog deterdženta. Grudnjak ostavite da se namače sat-dva, a zatim isperite i osušite.

Pranje traperica

Bez obzira na to što možda nemaju na sebi mrlje, traperice je potrebno prati jer neoprane traperice mogu postati leglo bakterija.

Traper je najbolje namočiti prije pranja i prati okrenute izvana prema unutra. Ako perilica nema program za traper, onda ih je najbolje prati na 40°C s laganom centrifugom.

Također, sušite li odjeću na otvorenom, traperice obavezno sušite okrenute izvana prema unutra kako boja ne bi izblijedila na suncu.

Pranje džempera

Mnogi se groze na spomen pranja džempera jer se nerijetko događa da se skupe uslijed nepravilnog pranja ili izgube oblik zbog pogrešnog sušenja. Ipak, uz nekoliko savjeta pranje džempera kod kuće ne mora biti komplicirano.

Kod kuće možete prati džempere od vune, akrila, pamuka, pa čak i kašmira. Prije pranja u perilici mrlje na džemperu obavezno namočite. Za pranje koristite nisku temperaturu i što manje obrtaja ili u potpunosti bez centrifuge te ih uvijek perite u vrećici za pranje odjeće ili jastučnici.

Džemper nikad nemojte stavljati u sušilicu, već ga nakon pranja protresite i ravnog stavite na stol na kojem je ručnik da se posuši. Nikako ga nemojte vješati na uže s kvačicama jer će se rastegnuti i deformirati.

Ako perete džemper ručno ne koristite puno deterdženta, jer ćete ga teško isprati. Treba koristiti tekući, jer praškasti u vlaknima ostane, što može iritirati kožu. Najbolje je koristiti hladnu ili mlaku vodu. Džemper treba potopiti i pustiti sat vremena da se namače. Nemojte ga trljati jer možete oštetiti vlakna. Dovoljno ga je zgnječiti par puta.

Džemper nikada ne odlažite na vješalicu, već ga složite na policu u ormaru.

Najčitanije zanimljivosti