Krijesnica vas poziva da pomognete dječjem odjelu onkologije u Rijeci

Krijesnica vas poziva da pomognete dječjem odjelu onkologije u Rijeci

Krijesnica vas poziva da pomognete dječjem odjelu onkologije u Rijeci
  • Objavljeno: Utorak, 15.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

15.02.2011. obilježava se Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti.

U RH svake godine od neke maligne bolesti oboli više od 180 djece ili drugačije rečeno, u Hrvatskoj svaki drugi dan od raka oboli jedno dijete. Liječenje traje u prosjeku godinu dana, često i nekoliko godina. Za to vrijeme dijete će proći brojne patnje i stradanja, što zbog same prirode teške bolesti, što zbog prirode vrlo teškog liječenja. Zahvaljujući znanju i naporima naših liječnika i drugih medicinskih radnika, oko 70% oboljele djece biti će izliječeno, što je postotak koji ne zaostaje za postocima izliječenih u naprednim zemljama.

Na odjelu za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC Rijeka kojeg vodi dr. Jelena Roganović prošle je godine obavljeno više od 500 prijema, a ambulantno se pregleda od 1000 do 1200 djece godišnje. Izuzetan, i važnošću i obimom, rad medicinskih djelatnika na navedenom odjelu praćen je i poteškoćama. Jedna od najvećih i najuočljivijih svakome tko je jednom provirio na dječju onkologiju na Kantridi, jest nedostatak prostora.

Ovaj odjel je u konstantnoj borbi s nedostatkom prostora. Dijagnostičke djelatnosti (rtg, ultrazvuk, EKG, EEG) nalaze se u drugoj zgradi što predstavlja poteškoće za transport pacijenata kojima su ove pretrage indicirane. U drugoj zgradi je smještena i Jedinica intenzivnog liječenja pa je u slučaju pogoršanja pacijenta također potrebno organizirati prijevoz najugroženijih pacijenata. Nedostaju kupaonice/sanitarni čvorovi za pacijente, dnevni boravak, igraonica, čajna kuhinja i sanitarni čvor za roditelje.

Zbog svega navedenog udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima - Krijesnica, otvorila je humanitarni telefon. Pozivom na broj 060 800 440 donira se 3,69 kn (s PDV-om) za pozive iz fiksne mreže i 4,97 kn (s PDV-om) za pozive iz mobilnih mreža. Prikupljena sredstva namijenjena su opremanju dječje onkologije u Rijeci.


Vitashop
Najčitanije zanimljivosti