ADHD djeca 2 do 3 puta sklonija problemima s ovisnošću

ADHD djeca 2 do 3 puta sklonija problemima s ovisnošću

ADHD djeca 2 do 3 puta sklonija problemima s ovisnošću
  • Objavljeno: Srijeda, 16.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema znanstvenicima s američkih sveučilišta, djeca s ADHD-om imaju dva do tri puta veću vjerojatnost, za razliku od djece bez poremećaja, da će razviti ozbiljne probleme ovisnosti u adolescenciji i odrasloj dobi.

„Ovaj veći rizik za djecu s ADHD-om odnosi se i na dječake i djevojčice, nevezano za rasu i etnicitet, drugim riječima rezultati su bili vrlo dosljedni," izjavio je Steve S. Lee, profesor psihologije s UCLA i glavni autor istraživanja, a prenosi Top News.

„Veći rizik za razvoj značajnog problema s ovisnošću u adolescenciji i odrasloj dobi primjenjuje se na raznim supstancama, uključujući nikotin, alkohol, marihuanu, kokain i druge droge."

Lee i kolege s UCLA i University of South Carolina, analizirali su 27 dugoročnih istraživanja koja su slijedila oko 4.100 djece s ADHD-om i 6.800 djece bez poremećaja kroz dobi adolescencije te starije dobi, a u nekim slučajevima i preko 10 godina. Ovo pažljivo dizajnirano, strogo i dugotrajno istraživanje, Lee opisuje kao „zlatni standard" u ovom polju istraživanja.

Istraživači su skombinirali sva objavljena istraživanja koja su zadovoljila stroge kriterije te su ih zajedno proanalizirali.

Zaključak je kako su djeca s ADHD-om pod većim rizikom za razne probleme, kao što su moguće ovisnosti, zlostavljanja i pokušaji odvikavanja koja im ne uspijevaju, zaključuje Lee.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti