Rodbina mladih žena koje boluju od raka dojke pod većim rizikom od razvijanja bolesti

Rodbina mladih žena koje boluju od raka dojke pod većim rizikom od razvijanja bolesti

Rodbina mladih žena koje boluju od raka dojke pod većim rizikom od razvijanja bolesti
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muški i ženski rođaci mladih žena oboljelih od raka dojke su pod većim rizikom od razvoja raka kod njih samih.

Istraživači su otkrili da čak i ako obitelj nije nositelj dva najpoznatija gena raka dojke, još uvijek su pod povećanim rizikom od raka.

BRCA1 i BRCA2 su poznati geni koji značajno povećavaju rizik od karcinoma dojke i nekih drugih oblika bolesti.

No, vjerojatnost je velika da će drugi geni također biti uključeni, australski znanstvenici nam otkrivaju, jer čak i u odsutnosti ova dva gena, rođaci imaju veću vjerojatnost od razvijanja karcinoma.

U istraživanju je praćeno 2200 roditelja i djece od 500 žena kojima je rak dojke dijagnosticiran prije dobi od 35 godina.

Kod obitelji koje nisu nosile BRCA1 ili BRCA2 gen, rodbina bolesnika imala je veću vjerojatnost za razvoj raka dojke, prostate, pluća, mozga ili mokraćnog mjehura.

Profesor John Hopper, voditelj istraživanja sa Sveučilišta u Melbourneu, je rekao: „Ovi rezultati su iznenađujući i potpuno novi, a mogli bi upućivati na novi genetski sindrom raka."

„Kao što je veza između muških i ženskih karcinoma dojke u nekim obiteljima navela istraživače da pronađu sumnjivi gen osjetljiv na rak dojke BRCA2, rezultati ovog istraživanja mogu pomoći znanstvenicima da otkriju novi sumnjivi gen osjetljivosti raka."

Prethodna istraživanja također su pokazala povećani rizik od drugih vrsta raka za rodbinu žena s dijagnozom raka dojke, no veze su bile slabe i nedosljedne.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti