Lijek za Alzhemerovu bolest

Lijek za Alzhemerovu bolest

Lijek za Alzhemerovu bolest
  • Objavljeno: Petak, 24.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Lijek, CPHPC, djeluje i uklanja iz krvi protein koji je poznat pod nazivom serumski amyloid P (SAP), a za koji se od prije zna da je povezan s razvojem Alzheimerove bolesti.

Sada se pokazalo da CPHPC može ukloniti SAP iz mozga ljudi oboljelih od Alzheimerove bolesti.
Pet osoba primalo je pokusni lijek tri mjeseca i istraživači su otkrili da su pokazali „znatno“ smanjenje koncentracije spomenutog proteina u mozgu.

Profesor Martin Rossor, s Istraživačkog centra za demenciju britanskog sveučilišta „Univesrity College London“, komentirao je: „Sigurnost lijeka CPHPC, zajedno s novootkrivenim djelovanjem na uklanjanje SAP-a iz mozga vrlo obećava.“

Voditelj istraživanja profesor Mark Pepys dodao je da otkriće „snažno govori u prilog budućih istraživanja koja će biti potrebno provesti kako bi se otkrilo štiti li dugotrajno liječenje  lijekom CPHPC od naglog mentalnog propadanja pacijenata kojima je dijagnosticirana Alzheimerova bolest“.

Istraživanje je djelomice financirano novcem britanske Zaklade za istraživanje Alzheimerove bolesti, koja je pozdravila novo otkriće.
Izvršna direktorica spomenute zaklade Rebecca Wood izrazila je „oprezni optimizam“ i rekla kako je potrebno provesti dugotrajnija istraživanja u kojima će sudjelovati više ljudi.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti