Lijek za demenciju i prejedanje

Lijek za demenciju i prejedanje

Lijek za demenciju i prejedanje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pojedinci koji razuzdano jedu bez kontrole mogli bi imati koristi od lijeka za Alzheimerovu bolest naziva memantine, prema rezultatima novog istraživanja koje upućuje na to da taj lijek znatno smanjuje učestalost i izraženost epizoda prejedanja, iako se ne doima da potiče gubitak tjelesne mase.

Voditelj studije dr. Brian P.Brennan, s McLean Hospital, Belmont, Massachusetts izjavio je za Reuters Health da njegov tim nije bio iznenađen da memantin reducira epizode prejedanja jer je to i bila njihova inicijalna tvrdnja.

No s druge strane, dodao je, bili smo iznenađeni time što memantin nije bio povezan sa smanjenjem tjelesne mase. Prethodna mala studija, koja je koristila memantin u 5 pojedinaca s poremećajem prehrane koji su se prejedali, pokazala je smanjenje i u učestalosti prejedanja i u tjelesnoj masi.

Osobe sa spomenutim poremećajem često se prejedaju velikim količinama hrane dok imaju osjećaj gubitka kontrole nad svojom prehranom. To je drugačije od sindroma jedenja i čišćenja kod bulimije, jer oni koji se prejedaju ne povraćaju poslije niti piju laksative. Poremećaj prejedanja pridonosi porastu pretilosti.

U svojoj studiji Brennanov je tim promatrao 16 osoba s poremećajem prejedanja koji su uzimali memantine 12 tjedana. Uz tretman, prosječan broj epizoda prejedanja na tjedan znatno se smanjio s 5,5 do 1,2 uz pad dana prejedanja s 4,4 na 1,1 što je također bilo značajno. Memantine nije imao učinka na tjelesnu masu kao što je već spomenuto, ili na osjećaj depresije ili anksioznosti.

Lijekovi kao memantine koji djeluju tako da smanjuju aktivnost neurotransmitera glutamata mogli bi u budućnosti imati primjenu u liječenju prejedanja ili u drugim bolestima koje uključuju poremećaje prehrane, rekao je Brennan.

Trenutno razmatramo planove o većoj placebo-kontroliranoj studiji memantina u poremećaju prehrane prejedanjem, dodao je na kraju. Studija je objavljena u rujanskome izdanju časopisa International Journal of Eating Disorders.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti