Kako pothranjenost utječe na mozak?

Kako pothranjenost utječe na mozak?

Kako pothranjenost utječe na mozak?
  • Objavljeno: Utorak, 05.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U najvećem dosadašnjem istraživanju, na temu povezanosti tjelesne težine i zdravlja mozga, su znanstvenici otkrili da je pothranjenost za mozak štetnija od pretilosti.

U istraživanju znanstvenika iz Ujedinjenog Kraljevstva je sudjelovalo gotovo 2 milijuna ljudi. Rezultati su pokazali da osobe, koje imaju nizak indeks tjelesne mase, imaju najveći rizik od nastanka demencije kasnije u životu.

"Naši rezultati upućuju da osobe, koje imaju povećan indeks tjelesne mase, odnosno koje pripadaju skupini pretilih, imaju manji rizik od nastanka demencije, u odnosu na osobe koje su pothranjene", izjavio je voditelj istraživanja prof. Nawab Qizilbash.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Diabetes and Endocrinology, znanstvenici su proučavali zdravstveno stanje kod 1958191 osobe u dobi od 45 do 66 godina. Svi oni su na početku istraživanja bili zdravi i nisu imali nikakve simptome demencije. Znanstvenici su zdravlje svakog sudionika pratili u prosjeku 9 godina i na kraju istraživanja je njih 45000 patilo od demencije.

Kada su analizirali povezanost indeksa tjelesne mase i rizika od nastanka demencije, znanstvenici su došli do sljedećih rezultata:

  • Pothranjene osobe (BMI manji od 20) su imale za 34% veći rizik od nastanka demencije, u odnosu na osobe zdrave tjelesne težine (BMI od 20 do 24.9).
  • Pretile osobe (BMI veći od 40) su imale za 29% manji rizik od nastanka demencije, u odnosu na osobe zdrave tjelesne težine.

Kada su računali središnju vrijednost, znanstvenici su došli do rezultata koji upućuju da se pothranjene osobe suočavaju sa 64% većim rizikom od nastanka demencije. Rezultati su ostali nepromijenjeni čak i nakon uzimanja u obzir faktora kao što su dob, spol, pušenje, konzumacija alkohola, razina krvnog tlaka i uzimanje lijekova.

Također su računali rizik od nastanka prijevremene smrti u svim skupinama i otkrili su da pothranjene osobe imaju najveći rizik od nastanka prijevremene smrti. Osobe, koje su malo iznad zdrave tjelesne težine (BMI oko 26) imaju najniži rizik od nastanka prijevremene smrti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti