Lijekovi s kanabisom bez osjećaja da ste „high“

Lijekovi s kanabisom bez osjećaja da ste „high“

Lijekovi s kanabisom bez osjećaja da ste „high“
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Genijalni set eksperimenata se pozabavio učincima glavne komponente kanabisa, to jest njenim učincima za smanjivanje bolova i poigravanja s umom. A to bi moglo otvoriti put lijekovima koji se baziraju na kanabisu i tako pružaju olakšanje bolova bez uzrokovanja osjećaja da ste „high".

Kanabis se uzima kao analgetik, na primjer kako bi otupio bol kod pacijenata s rakom, no kod nekih može proizvesti i neugodne nuspojave kao što su halucinacije i smanjenu pokretljivost.

Tim na čelu s Li Zhangom iz US National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism u Bethesdi, je pokazao kako se tetrahidrokanabinol (THC), aktivna komponenta kanabisa koja ljudima daje taj osjećaj da su „high", a za koju se također smatra da otupljuje bol, veže na različite molekularne mete na stanicama kako bi proizveo ova dva učinka.

Odavno je poznato kako THC daje ljudima osjećaj da su „high" tako da se veže na molekularno „sidro" na stanicama koje zovemo kanabinoidni tip-1 (CB1) receptor. A Zhang i njegov tim su otkrili kako THC ublažava bol tako da se umjesto toga veže na receptore za tvar koja signalizira mozgu, a koju zovemo glicin, te se tako povećava njihova aktivnost.

Kroz eksperimente na miševima, tim je zatim potvrdio da ako je glicin receptor odsutan, ili ako se njegovo djelovanje blokira od strane drugog lijeka, životinje osjećaju bol tijekom standardnog testa za bol čak i kada im se da THC, tako potvrđujući da se učinak lijeka protiv boli i psihotropni efekti mogu odvojiti.

„Otkrili smo kako ovaj glicinski receptor može biti primarni cilj za razvoj ne-psihoaktivnog oblika kanabisa," zaključuje Zhang, a prenosi New Scientist.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti