Ljetni mitovi o sigurnosti hrane

Ljetni mitovi o sigurnosti hrane

Ljetni mitovi o sigurnosti hrane
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Majoneza je glavni krivac za trovanja hranom - Ovaj mit je pogrešan i majoneza zbog soli i limunovog soka ili octa što su njeni sastojci zapravo zaustavlja rast bakterija. Sigurnija je industrijska majoneza od one domaće izrade, ali ako ju preferirate onda ju treba koristiti samo za jela koja držite u hladnjaku.

Meso se može djelomično ispeći, a zatim kasnije samo malo baciti na roštilj - Ova praksa nije preporučljiva. Hlađenje termički obrađenog mesa i njegovo ponovno zagrijavanja potiče rast patogena poput salmonele ili E. coli. Kad idete na izlet, meso treba prethodno odlediti u hladnjaku. Meso koje se odmrzava na suncu omogućuje rast bakterija na njegovoj odmrznutoj površini dok je unutrašnjost još uvijek smrznuta.

Boja pljeskavice govori je li gotova - Netočno. Najbolje bi bilo koristiti termometar za hranu. Mljeveno meso je gotovo kad temperatura u unutrašnjosti dosegne barem 74°C.

Auto ima klimu pa ručni hladnjak nije potreban- Netočno. Temperatura u autu odgovara vama, ali ne i vašim sendvičima, posebno ako ih držite u prtljažniku. Hranu bez opasnosti možete čuvati na sobnoj temperaturi 2 h, a 1 h ako je vanjska temperatura veća od 32°C.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti