Ove greške s ostacima hrane mogu dovesti do trovanja!

Ove greške s ostacima hrane mogu dovesti do trovanja!

Ove greške s ostacima hrane mogu dovesti do trovanja!
  • Objavljeno: Petak, 18.01.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Konzumiranje ostataka kuhane hrane nikako ne bi trebalo shvaćati olako. Pravila kojih bi se trebalo pridržavati ne manjka, a većina s tim ima iskustva na dnevnoj bazi: u želji da ne „pofali“ obroka za vas i vašu obitelj, jednostavno skuhate previše.

Vrlo je važno s onim što ostane postupati na pravi način ako ćete hranu ponovno jesti. Najekonomičniji i najjednostavniji način svakako je staviti ju u hladnjak, ali i tu treba biti oprezan – temperatura je najvažniji faktor kada je riječ o razvitku mikroorganizama. Baš poput nas, bakterije i gljivice također uživaju u prednostima koje im nude neke namirnice.

Jedući ju se množe, povremeno i naočigled kvare – pomislite samo na pljesnivi kruh ili staru, pocrnjelu salatu.

A ako se radi o mikrobima koji mogu izazvati bolesti, poput salmonele, kampilobaktera, E. coli ili listerije, možete se vrlo neugodno otrovati, i to samo nekoliko sati „starom“ hranom. Riječ je o tome da većina mikroba može doseći opasne razine i prije nego što hrana promijeni izgled i uopće djeluje „pokvareno“, piše britanski Independent.

Kuhanje „ubija“​ mikrobe

Svaki oblik života treba nekoliko stvari kako bi opstao: izvor energije (za ljude to je npr. šećer, za biljke sunčeva svjetlost), kisik (za više oblike života), vodu, kemijske spojeve koji tijelo opskrbljuju dušikom, fosforom i sumporom, kao i pravilnu temperaturu. Voda je ključ, a bez nje ni mikrobi ne mogu rasti.

Upravo iz tog razloga, sol se dugo koristila kao pomoć u procesu – ona upija vodu i tako ju čini manje dostupnom mikrobima. Budući da u takvim uvjetima većina mikroorganizama ne može opstati, može se isto tako koristiti i kiselina (odnosno kiseljenje ili fermentacija).

Jasno, kuhanjem se većina tih organizama ubija, ali to ne znači da se ne mogu pojaviti nakon što hrana odstoji.

Pravilo je, stoga, jednostavno: ako se hrana ne može usoliti ili ukiseliti, a imate kuhane ostatke, morate ih čuvati na temperaturi koju mikrobi ne vole.

Pravila za čuvanje

Još biste jedno pravilo trebali imati na pameti – što je veća razina vode koju hrana sadrži, hrana je kvarljivija. Zato onu suhu, poput orašastih plodova, možete čuvati u staklenkama u ormarićima, a ona poput svježeg mesa i povrća vrlo će se brzo pokvariti ako ju ne stavite u zamrzivač.

„Opasna zona“ je ona između 5°C i 60°C jer na toj temperaturi većina bakterija koje izazivaju trovanje voli obitavati. Kako biste izbjegli neugodne posljedice, toplu hranu čuvajte poviše 60 ili pak ispod 5°C.

Pravilo „2 sata/ 4 sata“ također vam može biti jedna od smjernica. Ako su ostaci bili u „opasnoj zoni“, tj. na sobnoj temperaturi:

  • manje od dva sata - konzumirajte ih odmah ili pospremite na odgovarajući način
  • između dva i četiri sata - konzumirajte ih odmah
  • dulje od četiri sata - bacite ih

Prema tome, ako vam je ručak ostao na stolu ili predugo stajao na sobnoj temperaturi na toplome danu, najbolje bi bilo da ga odmah bacite. U protivnome, riskirate trovanje hranom, proljev i povraćanje, ali i mnogo gore želučane probleme.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti