Ljeto je, a vi još uvijek ne spavate goli? Evo što propuštate!

Ljeto je, a vi još uvijek ne spavate goli? Evo što propuštate!

Ljeto je, a vi još uvijek ne spavate goli? Evo što propuštate!
  • Objavljeno: Utorak, 04.08.2020.
  • Broj pregleda: 1.851
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Spavanje je jedan od najvažnijih životnih procesa, a dovoljna količina kvalitetnog sna osigurava brojne zdravstvene prednosti. Isto tako, nedostatak sna jedna je od najvećih boljki suvremenog svijeta.

Ako imate problema s količinom i kvalitetom sna, posebice kad nastupe nepodnošljive ljetne vrućine, trebali biste probati spavati goli. Možda zvuči čudno, ali mnoge stvari će vam postati lakše i jednostavnije.

Osjećaj slobode

Većina ljudi kad s posla dođe kući presvuče se u pidžamu i to postane dobar izgovor da ostatak večeri provedu na kauču ili u krevetu, gledajući tv. Rezultat je „sjedilački“ način života, jedenje grickalica ispred tv-a i skupljanje kilograma.Ako ostanete odjeveni u dnevnu odjeću ili po dolasku kući obućete trenirku, veća je šansa da odete u šetnju, što je dobro za vaše zdravlje. Kad se vratite iz šetnje, skinete se, otuširate i goli lezite u krevet. Osjećat ćete se sretnijima i slobodnijima, oslobođenima od donjeg rublja i pidžame. Samo vaše tijelo između dvije plahte. Taj osjećaj nesputanosti je izvrstan jer na sebi nemate odjeću koja se petlja po krevetu i po vama. Zbog toga ćete bolje spavati, brže utonuti u dublji san, a konačno biti odmorniji i zdraviji.

Štednja

Ako već neko vrijeme spavate u staroj raspaloj pidžami koju planirate zamijeniti, tijekom ljetnog perioda možete odgoditi kupovinu i uštedjeti nešto novaca. Nećete trebati prati i peglati pidžamu niti ju mijenjati ako se preznojite. Istina, vjerojatno ćete češće prati posteljinu, ali sigurno niti približno koliko biste prali pidžamu. Osim toga, možda uspijete uhvatiti na sniženju neku pidžamu za hladnije vrijeme.

Bolji seks

Ako ste u braku ili vezi, veća je šansa da ćete se početi maziti ako osjetite kožu svog partnera kraj sebe, a takva vrsta kontakta dovodi do aktivnijeg seksualnog života. Sve to oslobađa velike količine oksitocina, neurotransmitera koji pomaže da se osjećate odlično uz svoju bolju polovicu.

Koža „diše“

Dok spavate goli vaše tijelo može slobodno disati. Uzmite u obzir da su pazuh i noge u većini slučajeva tijekom cijelog dana potpuno prekriveni, a ovako ćete tijelu dati priliku da slobodno diše, što će smanjiti rizik od eventualnih kožnih bolesti. Osim toga, kod muškaraca koji spavaju goli testisi će biti na hladnijem, a to stvara zdravije sjeme i bolje funkcije reproduktivnog sustava. Kod žena koje spavaju gole smanjuje se pojava infekcija jer gljivice rastu u toplim i vlažnim uvjetima koji su na ovaj način eliminirani ili barem znatno smanjeni.

Smanjuje stres

Visoka razina kortizola (poznatog i kao hormon stresa) povezana je s nesanicom i umorom, a to donosi tijelu puno štete. Spavanje bez odjeće pomaže u održavanju optimalne tjelesne temperature i pomaže tijelu da održi pravilnu razinu kortizola. Dok spavate obučeni, razina kortizola ostaje visoka, što može dovesti do anksioznosti, debljanja i želje za konzumiranjem nezdrave hrane.

Isto tako, ako spavate na temperaturi od najviše 21°C, pomažete tijelu da bolje regulira razine melatonina i hormona rasta, a njihova pravilna razina usporava starenje i neophodna je za ukupno zdravlje čitavog organizma.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti