Ljubaznost nam je u genima?

Ljubaznost nam je u genima?

Ljubaznost nam je u genima?
  • Objavljeno: Srijeda, 11.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici sa Sveučilišta Buffalo i Sveučilišta Irvine su otkrili da je ljubaznost, koja se definira kao osjećaj društvene odgovornosti i ljubavi, određena genima.

Gen za ljubaznost proizvodi određena vrsta receptora za oksitocin i vazopresin, dva hormona koja su povezana s društvenosti i ljubaznosti.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Psychological Science. Znanstvenici su uzeli uzorke sline od 711 sudionika istraživanja kako bi vidjeli imaju li receptore koji proizvode gene za oksitocin i vazopresin.

Osim uzimanja uzorka sline, ispitivali su ih o tome je li svijet dobro ili loše mjesto, pridržavaju li se građanske dužnosti ili ne. Ukratko, postavljali su im pitanja iz kojih se moglo zaključiti jesu li ljubazni ili ne.

Sudionici koji su svijet smatrali lošim mjestom su također izjavili da je mala vjerojatnost da će pomoći drugima, osim ako su imali gene koje znanstvenici povezuju s ljubaznošću.

To je zato što ti specifični geni potiču osobu da pomogne čak i ako se osjeća ugroženom u svijetu, izjavio je prof. Michel Poulin.

Ovo nije prvo istraživanje koje je pronašlo genetsku komponentu koja je povezana s kreposnim stavom i ponašanjem. Prošle godine su znanstvenici sa sveučilišta u Edinburghu objavili rezultate istraživanja koji pokazuju da je nesebičnost, naročito za žene, određena genetski.

Mi ne kažemo da smo pronašli gen za ljubaznost, ali smo pronašli gen koji daje doprinos, dodao je prof. Poulin.

Dakle, ako vam se neki ljudi oko vas čine velikodušnima, otvorenima i zainteresiranima u pomaganju, mogao bi biti u pitanju gen s kojim su rođeni.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti