Dijabetičari trebaju izbjegavati sol
Prehrana koja sadrži puno soli povećava krvni tlak, što je glavni čimbenik rizika za nastanak moždanog i srčanog udara. Problem je još složeniji za osobe s dijabetesom, koji imaju veći rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.
Prosječna dnevna preporučena doza soli jest jedna žličica, a većina ljudi unese čak 50% više.
Istražite utjecaj soli na raspoloženje!
Mnoga istraživanja su dokazala štetnost pretjerane konzumacije soli, naročito za osobe s dijabetesom. Sol igra važnu ulogu u našoj prehrani, stoga ju ne treba potpuno maknuti iz svakodnevne prehrane. Ključna je količina soli koja se treba unijeti, a ona nije ista za svaku osobu.
Dijabetičari bi sol trebali što više izbjegavati, a mi vam donosimo načine pomoću kojih ćete unos soli znatno smanjiti:
- Izbjegavajte konzervirano voće i povrće.
- Jedite više svježeg voća i povrća.
- Nemojte dodavati sol u hranu.
- Odaberite sjemenke i orašaste plodove koji nisu zasoljeni.
- Hranu zasolite tek kada je pripremljena.
- Zamijenite sol sa začinskim biljem.
-
Recept dana
Juneći gulaš s mahunama
1:30h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345