Ljutnja na partnera je možda ključ sretnog bračnog života

Ljutnja na partnera je možda ključ sretnog bračnog života

Ljutnja na partnera je možda ključ sretnog bračnog života
  • Objavljeno: Utorak, 01.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Možda i nije dobra ideja partneru/ici oprostiti baš sve pogreške, zato jer oni koji to rade imaju veću vjerojatnost da će se suočavati s dodatnim lošim ponašanjem u odnosu na one partnere koji pokazuju ljutnju zbog pogreški.

Autor istraživanja James McNulty sa Sveučilišta Tennessee objašnjava kako se koristi od oprosta možda moraju odvagnuti naspram njenih rizika.

„Možda ćete se osjećati bolje ako mi oprostite. No, pitanje je, što se događa nakon toga?"

„U osnovi sam mjerio tendenciju ljudi da opraštaju i tendenciju partnera da se uključe u verbalnu i fizičku agresiju."

Kako bi mogao pratiti „količinu oprosta", McNulty je zamolio 135 heteroseksualna para svježih mladenaca da svaki dan kroz tjedan dana individualno ispunjavaju neku vrstu partnerskog dnevnika.

Dnevnici su uključivali upitnik o tome da li je partner učinio nešto što ih je uzrujalo te da li su oprostili partneru za prijestup.

Muževi su izvijestili o lošem ponašanju od strane supruge kod oko 29 posto dana, dok su žene izvijestile o lošem ponašanju od strane muževa kod oko 34 posto dana.

Sveukupno, supružnici koji su oprostili svom partneru, imali su gotovo dvaput veću vjerojatnost da će prijaviti kako se njihov partner opet neprimjereno ponašao sljedeći dan, za razliku od onih koji nisu oprostili, otkriva McNulty.

Međutim, mora se naglasiti kako opraštanje nije uvijek loše te da ako ste osoba koja puno oprašta to ne znači da ćete se pretvoriti u „papučara", prenosi Top News.

"Ako sam ti oprostio, kao da ti nisam dao razloga da prestaneš. Ali opet, ako to rijetko činiš, onda to i nije neki problem," zaključuje McNulty.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti