Privatni pacijenti državnih doktora postaju ilegalci

Privatni pacijenti državnih doktora postaju ilegalci

Privatni pacijenti državnih doktora postaju ilegalci
  • Objavljeno: Utorak, 01.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bolnica mora sklopiti poslovni ugovor s privatnom ustanovom kojim se regulira koji liječnik radi i koliko je privatna ustanova obvezna javnoj ustanovi na račun toga platiti.

Od 1. veljače se počinju primjenjivati nova pravila i uvjeti pod kojima državni liječnici, dakle bolnički specijalisti, mogu izvan radnog vremena raditi u privatnoj praksi. Ministarstvo zdravstva je prvi put donijelo kriterije, temelj kojih je obavljeni rad u bolnici, međutim jučer je u Hrvatskoj teško bilo naći liječnika kojemu je ravnatelj potpisao dopusnicu i koji će od utorka legalno pregledavati privatne pacijente.

Panika zbog 'rupe'

Privatna praksa državnoga doktora od utorka, a vjerojatno i sljedećih nekoliko dana, može funkcionirati samo u ilegali. Liječnici se vjerojatno s time neće igrati, ali, kako nam je rekao jedan ugledni profesor, "rupa" bi mogla izazvati svojevrsnu paniku jer su po privatnim praksama pacijenti naručeni.

- Ne, još nisam potpisao ni jednu dopusnicu za rad izvan radnog vremena po novim pravilima. S klinika i zavoda očekujem zahtjeve liječnika koji se žele angažirati dodatno, ali treba vidjeti uklapaju li se u postavljene kriterije koji su jučer stigli iz HZZO-a - rekao nam je jučer ravnatelj zagrebačkog KBC-a akademik Željko Reiner. Kaže i to da 24 liječnika KBC-a Zagreb imaju dopusnicu čija je valjanost istekla jučer.

- Kako sam ikome išta mogao potpisati kada tek od jučer imamo podlogu s brojkama o obavljenom poslu. A liječnicima koji rade privatno poslao sam pred koji dan podsjetnik da im dopusnica vrijedi do 31. siječnja. Njih je tridesetak - kaže ravnatelj KB-a "Sveti Duh" dr. Miran Martinac. Prof. Zdenko Stanec, predstojnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu kirurgiju u KB-u "Dubrava", tvrdi da u bolnicu iz HZZO-a nije stigao nužan dokument da bi se uopće učinio prvi korak. Na pitanje hoće li u utorak poslijepodne ili idućih dana, bez nove dopusnice, raditi privatno kaže: - Ne znam, tražit ću tumačenje pravne službe! S te je klinike, od 7 liječnika, njih četvero radilo privatno. Po novome jedan otpada. Koji? U HZZO-u tumače, da ravnatelj nema diskrecijsko pravo odrediti polovinu najboljih liječnika. Rang-listu treba utvrditi prema evidenciji o tome koliko je liječnik obavio prvih pregleda, dijagnostičkih postupka, operacija.

Milinovićeve intervencije

Do polovice 2010. oko 1200 državnih liječnika radilo je i privatno. Kako je ministar Milinović prvo svima ukinuo dopusnice, pa potom vratio tu mogućnost, čekajući novi pravilnik, relativno je malo doktora dopusnice obnovilo.

Najprije se broji obavljeni rad u bolnici

Prema dostupnim podacima, internisti i ginekolozi u Vinogradskoj bolnici obavili su 21, odnosno 24 posto više posla od nacionalnog prosjeka. Internisti u "Svetomu Duhu" 20 posto su ispod, a ginekolozi 30 posto iznad nacionalnog prosjeka. Njihovi anesteziolozi uopće nemaju praznoga hoda. Lani su obavili čak 64 posto posla više od državnoga prosjeka. Anesteziolozi u Vinogradskoj su ispod prosjeka. Liječnici iz djelatnosti ispod prosjeka ne mogu raditi privatno. 

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti