Majke s poremećajem prehrane

Majke s poremećajem prehrane

Majke s poremećajem prehrane
  • Objavljeno: Utorak, 15.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Između 44 prvorotke iz Klinike u Stockholmu u Švedskoj, preko 90% njih koje su imale anoreksiju nervozu (odbojan stav prema hrani i strah od debljanja koja može rezultirati s gubitkom težine koji može biti opasan po život) ili bulimiju nervozu (karakterizirana je prejedanje, a potom samoizazvanim povraćanjem ili pretjeranim vježbanjem da radi sprječavanja debljanja) su imale problema u adaptaciji na majčinstvo u prva tri mjeseca nakon poroda, rekla ja dr. Angelica Linden Hirschberg i njeni koleze iz Karolinska University Hospital in Stockholm.

Istraživači su opisali u svojoj grupi da su njih 24 imale anoreksiju neurozu, 30 ih je imalo bulimiju. Istraživači su usporedili razinu prilagodbe ove grupe i 67 prvorotki koje nisu imale poremećaje u prehrani i koje su bile kontrolna skupina. Sve su žene bile između 29 i 30 godina u prosjeku, što je dr. Hirschberg objavila u časopisu International Journal of Eating Disorders.

13% žena iz grupe bez poremećaja u prehrani je imalo problema s prilagodbom na majčinstvo. Suprotno tome, 92% onih sa poremećajima prehrane je prijavilo poremećaje prilagodbe.

Na primjer, žene se poremećajem prehrane su se učestalije brinule da neće biti dovoljno dobre majke, nisu osjećale ponos zbog majčinstva, uz osjećaj da više nemaju vremena za sebe. Istraživači su također našli da te majke puno manje uživaju u hranjenju i brizi za svoju djecu i puno je vjerovatnije da će se brinuti zbog straha da im djeca neće biti normalna ili da će se razboljeti.

Prilagodba na majčinstvo nije se razlikovala u ovoj skupini u onih koji su tijekom trudnoće pokazivali simptome poremećaja u prehrani i onih koji to nisu, nije bilo razlika ni između skupina ovisno o vrsti poremećaja prehrane ili prema dužini oporavka nakon poremećaja.

50% onih u grupi s poremećajem prehrane, u usporedbi s 10% u normalnoj grupi su tražili pomoć zbog depresije ili drugih mentalnih problema tijekom prva tri mjeseca majčinstva.

Istraživanje ukazuje da majke koje su imale poremećaj u prehrani kada prvi put postanu majke imaju visok rizik od pojave slabije prilagođenosti na majčinstvo, zaključuju autori.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti