Manjak sna vas tjera na nerazumne odluke

Manjak sna vas tjera na nerazumne odluke

Manjak sna vas tjera na nerazumne odluke
  • Objavljeno: Petak, 11.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

„Osjećam se sretno, idemo dvostruko ili ništa." Nakon kockanja koje traje cijelu noć, ovo je većini kockara već uobičajena mantra. A sada znamo i zašto: jedna noć bez sna je dovoljna za pomak u tipičnoj kockarskoj obrambenoj strategiji od potencijalnih gubitaka, prema onoj u kojoj se poduzimaju veći rizici u potrazi za većim nagradama.

Scott Huettel sa Sveučilišta Duke u Durhamu, zatražio je od 29 odraslih osoba da ne spavaju tijekom noći. Potom im je zadao niz kockarskih zadataka gdje su mogli manipulirati s opcijama klađenja, dok im je u isto vrijeme skenirao mozak koristeći magnetnu rezonancu, prenosi New Scientist.

Za razliku od dobro odmorenih volontera, oni lišeni sna promijenili su ponašanje kako bi pokušali osvojiti velike dobitke, iako im je to značilo poduzimanje većih rizika. To se podudaralo s povećanom aktivnošću mozga u ventromedijalnom prefrontalnom korteksu, područje važno za određivanje vrijednosti. Također su pokazali pad aktivnosti u desnoj prednjoj insuli slijedeći odluke koje su dovele do gubitaka, a to je područje vezano uz negativne emocije.

„Ako ih uzmemo zajedno u obzir," objašnjava Huettel, „ovi učinci mogu gurati ljude prema neprilagođenom ponašanju: traženje dobitaka dok ignoriraju negativne posljedice."

I još jedna presudna stavka, ova pristranost nije bila povezana s razinom budnosti kod volontera.

Dakle, ako se dobro osjećate nakon neprospavane noći, to nikako ne znači da možete normalno razmišljati i donositi zaključke.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti