Mediteranska dijeta smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti

Mediteranska dijeta smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti

Mediteranska dijeta smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pregledom 50 postojećih znanstvenih radova, u kojima je pregledano pola milijuna ljudi, utvrđeno je kako su oni koji su jeli tradicionalna mediteranska jela imali manju vjerojatnost da će imati zdravstvenih problema koji mogu dovesti do bolesti srca.

Nalazi prate prethodne tvrdnje kako je konzumiranje obroka bogatih maslinovim uljem, svježim povrćem, voćem i ribom, umjesto crvenog mesa i mliječnih proizvoda, učinkovito u zaštiti protiv raka i demencije.

U najnovijem istraživanju sa Sveučilišta Harokopio u Ateni, istraživači su promatrali učinke mediteranske prehrane na metabolički sindrom, a ono je kombinacija poremećaja kao što su gojaznost, dijabetes i visoki krvni tlak koji onda često dovode do bolesti srca ili moždanog udara.

Isprobajte Mediteransku dijetu!

Otkrili su kako postojeća istraživanja pokazuju da mediteranska dijeta „dokazano blagotvorno djeluje" u smanjenju metaboličkog sindroma i njegovih „sastavnih dijelova", kao što su veliki struk, visoki krvni tlak i visoke razine masnoće, poznatije kao trigliceridi u krvi.

„Antioksidativni i anti-upalni učinci" namirnica se smatraju odgovornima za doprinose smanjenja rizika za razvoj srčanih bolesti, prenosi Telegraph.

Vodeći istraživač Demosthenes Panagiotakos dodaje: „Koliko mi znamo, naše istraživanje je prvi rad koji je sustavno ocijenio, kroz veliku meta-analizu, ulogu mediteranske prehrane na metabolički sindrom i njegove komponente."

„Metabolički sindrom je jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti (izravno ili neizravno) te je povezan s osobnim i socio-ekonomskim teretom. Kao rezultat toga, prevencija ovog stanja je od velike važnosti."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti