Marihuana ublažava simptome multiple skleroze

Marihuana ublažava simptome multiple skleroze

Marihuana ublažava simptome multiple skleroze
  • Objavljeno: Srijeda, 16.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe s multiplom sklerozom često tvrde kako im konzumiranje marihuane pomaže kod opuštanja bolnih mišića, a novo istraživanje njihovu tvrdnju potvrđuje.

Naše tijelo prirodno proizvodi kanabinoide, grupu kemikalija koje se nalaze u sastavu marihuane. Istraživanja su pokazala da kanabinoidi mogu olakšati spastičnost.

Spastičnost je pojava u kojoj mišići postaju čvrsti, dolazi do čestih grčeva, a najčešće se javlja kod osoba oboljelih od multiple skleroze.

"Već smo čuli da osobe oboljele od multiple skleroze tvrde kako im konzumiranje marihuane ublažava simptome, ali smo mislili da izmišljaju te da to govore samo zato što se nakon konzumiranja osjećaju dobro", izjavio je za časopis Canadian Medical Association Journal voditelj istraživanja dr. Jody Corey - Bloom.

"Ovo istraživanje je pokazalo da marihuana uistinu može pomoći kod opuštanja mišića, ali s nekim neželjenim nuspojavama", dodao je prof. Corey - Bloom.

Nuspojave se ne moraju pojaviti kod svih korisnika, ali se javljaju poprilično često, a to su umor, vrtoglavica i smanjena, kao i usporena sposobnost razmišljanja.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 30 osoba oboljelih od multiple skleroze. Jedna skupina je konzumirala marihuanu, a druga placebo tvar za koju su mislili da je marihuana.

Nakon 3 dana, skupina, koja je konzumirala marihuanu, imala je znatno manje bolove u mišićima, kao i ukočenost. Druga skupina, koja je konzumirala placebo, nije doživjela nikakve promjene.

Spastičnost mišića je veliki problem za oboljele od multiple skleroze, a još uvijek ne postoji lijek koji učinkovito ublažava simptome. Konzumiranje marihuane ne može biti dugoročno rješenje, ali bi se njezino djelovanje moglo iskoristiti za stvaranje lijeka.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti