Jabuke, luk i zeleni čaj štite krvne žile

Jabuke, luk i zeleni čaj štite krvne žile

Jabuke, luk i zeleni čaj štite krvne žile
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili da rutin, kojega u najvećoj mjeri možete pronaći u jabukama, luku i zelenom čaju, sprječava moždani i srčani udar, a rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Clinical Investigation.

Rutin često nazivaju rutozid i soforin, a to je jedan od najvažnijih bioflavonoida koji jača kapilare i smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Harvardski tim je testirao sposobnost 500 različitih tvari koji se nalaze u jabukama, luku i zelenom čaju, uključujući i rutin. Otkrili su da je rutin daleko najučinkovitiji.

Rutin brzo djeluje na ugruške koji se stvaraju u arterijama i venama, omogućavajući normalan protok krvi, bez kojega bi lako moglo doći do srčanog ili moždanog udara.

Voditelj istraživanja prof. Robert Flaumenhaft je izjavio kako "rutin je pokazao najveću učinkovitost kod sprječavanja, ali i razgradnje krvnih ugrušaka."

Prof. Flaumenhaft je dodao kako "ovo je siguran i pristupačan lijek koji bi mogao spasiti tisuće života."

Krvni ugrušci, odnosno tromboza, se javljaju u arterijama i venama te ograničavaju protok krvi. Ako se ugrušak stvori kod jedne od glavnih arterija, primjerice koje vode srcu ili mozgu, može doći do srčanog ili moždanog udara.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti