Masna hrana zaglupljuje
Svakodnevno uživanje u kaloričnoj prehrani osim na tijelo djeluje i na rad mozga. Neurotransmiteri nas uvjeravaju da je vrijeme obilja - mozak se opušta, a pronicljivost opada.
Osjećaji malaksalosti, živčanosti ili usporenosti mogu biti posljedica krive prehrane. Kontinuirano uživanje u kolačima ili prehrani koja obiluje masnoćama dugoročno šteti jer može uzrokovati pretilost, dijabetes pa čak i zastoj srca, no znanstvenici su otkrili da i na kratke staze ima razoran učinak, piše Večernji list.
Masnoćama bogata hrana smanjuje i fizičku izdržljivost pojedinca i sposobnost razmišljanja unutar nekoliko dana od konzumacije, objavilo je u svojoj studiji Sveučilište Oxford.
Istraživanje provedeno na štakorima pokazalo je kako su nakon devet dana masne prehrane mogli trčati 50 posto manje od onih koji su zadržali zdravu prehranu te su radili više grešaka u zadacima što ukazuje na pogoršanje kognitivnih sposobnosti.
"Naime, unosom masne hrane neurotransmiteri govore da ne trebamo fanatično tražiti hranu i mozak se odmara jer je vrijeme obilja. Instinkti za preživljavanje se isključuju na neko vrijeme, pa tako i moć razmišljanja," objasnio je svoja zapažanja dr. Alan Maryon-Davis.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345