Medicinski centar Medikol bit će najveći centar za liječenje onkoloških bolesti u Hrvatskoj i regiji

Medicinski centar Medikol bit će najveći centar za liječenje onkoloških bolesti u Hrvatskoj i regiji

Medicinski centar Medikol bit će najveći centar za liječenje onkoloških bolesti u Hrvatskoj i regiji
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.06.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zanimljivosti

Vlada RH donijela je Odluku o proglašenju projekta Specijalna onkološka bolnica - Medicinski centar Medikol (MCM) Strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske (SIP), temeljem Zakona o strateškim investicijskim projektima RH (NN 29/18, 114/18).

Investiciju u izgradnju Specijalne onkološke bolnice - Medicinski centar Medikol (MCM) samostalno će financirati Medikol, a odluka o proglašenju MCM-a strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske omogućit će ubrzanje procesa ishođenja svih potrebnih dozvola za početak građevinskih radova.

Provedbom Strateškog projekta stvaraju se uvjeti za zapošljavanje većeg broja osoba, znatno se pridonosi razvoju ili poboljšanju uvjeta i standarda za pružanje usluga, uvode se i razvijaju nove tehnologije kojima se povećava konkurentnost i ekonomičnost u gospodarstvu ili javnom sektoru i/ili kojim se podiže ukupna razina sigurnosti i kvaliteta života građana te se pozitivno utječe na više gospodarskih djelatnosti, a čijom se provedbom stvara dodana vrijednost.

Projekt MCM je razvijan i usklađen s strateškim dokumentima: Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030. i Europski plan za borbu protiv raka. MCM Strateški projekt imat će dubok utjecaj na gospodarstvo, zapošljavanje, tehnološki napredak i ukupne gospodarske aktivnosti u RH. Realizacijom projekta MCM daje se doprinos boljoj dostupnosti najkvalitetnije zdravstvene zaštite za sve građane RH i zemalja JIE u funkciji povećanja kvalitete života i smanjenja stope smrtnosti od karcinoma u RH.

Izgradnja Medicinskog centra Medikol započeti će krajem 2023. godine. U MCM-u pacijent će od dolaska s tegobama u bolnicu do početka tretmana trebati samo 2 tjedna, a od dolaska u radioterapijski centar do početka zračenja neće proći više od 2 dana, dok će pacijenti koji trebaju palijativnu radioterapiju hitnih stanja početi isti dan. Zbog multidisciplinarnog pristupa i višegodišnjeg znanja koje imamo u organizaciji rada s onkološkim pacijentima u MCM-u neće postojati lista čekanja niti prekidi u liječenju.

Specijalna onkološka bolnica pružat će sveobuhvatnu i personaliziranu medicinsku skrb za pacijenta od prvog dolaska, preko dijagnoze do liječenja od karcinoma, a takav pristup pridonijet će ranom otkrivanju raka te bržoj i adekvatnoj dijagnozi, skratiti vrijeme liječenja i poboljšati ishod i kvalitetu života pacijenata, s ciljem povećanja stope preživljavanja i uspješnosti liječenja karcinoma u Hrvatskoj.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti