Zašto su medicinske sestre ključan dio zdravstvenog kolektiva? Provjerili smo u Poliklinici Medikol

Zašto su medicinske sestre ključan dio zdravstvenog kolektiva? Provjerili smo u Poliklinici Medikol

Zašto su medicinske sestre ključan dio zdravstvenog kolektiva? Provjerili smo u Poliklinici Medikol
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.05.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Poliklinika Medikol

Poliklinika Medikol osnovana je 1994. godine, a danas, gotovo 30 godina kasnije, jedna je od vodećih privatnih medicinskih institucija u RH, lider u medicinskoj dijagnostici regije. Kao dio poliklinike djeluje osam podružnica u pet hrvatskih gradova - Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Čakovcu.

U svakoj od podružnica cilj je, kroz individualizirani pristup svakom pacijentu, osigurati najkvalitetniju medicinsku uslugu, od rane dijagnostike do liječenja. Zato se u Poliklinici Medikol kontinuirano ulaže u obrazovanje svih djelatnika. Vrhunski tim stručnjaka uključuje liječnike različitih specijalizacija i subspecijalizacija kao i nastavnih i znanstvenih zvanja, dio kojih su primarijusi, magistri i doktori znanosti, docenti, profesori i znanstveni suradnici. Neizostavni dio kolektiva su medicinske sestre i medicinski tehničari, SSS, VŠS- prvostupnici sestrinstva i VSS- magistri sestrinstva.

Medicinske sestre ključan su dio tima

“Širok je spektar sestrinskih uloga/zadataka/odgovornosti/djelovanja. Iz mog dugogodišnjeg iskustva u radu s pacijentima, vrlo je bitno uspostaviti uzajamni odnos povjerenja, pružiti im podršku, laički verbalizirati postupke koji ih očekuju i pomoći im u svakom pogledu informacijom i djelovanjem u konzumaciji medicinske usluge i ostvarivanju pacijentova prava na zdravlje”, kaže Melanija Matijašić, glavna sestra Poliklinike Medikol u Zagrebu.

“U središtu našeg zvanja i znanja je pacijent. Uspostaviti što bolju suradnju baziranu na povjerenju, otvorenoj i kvalitetnoj komunikaciji, kompletnoj individualnoj brizi za pojedinog pacijenta zahtijeva veliku moralnu odgovornost i rad”, dodala je Miljenka Toplek, glavna sestra Podružnice Čakovec.

U prilog tome da sestre zaista smatraju važnim dijelom kolektiva govori i činjenica da je Poliklinika Medikol bez zadrške podržala projekt “Hvala, sestro!”, večer organiziranu u čast medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima, koja se održala u Zagrebu, 18. svibnja, u Kaptol Centru.

Obje sestre s kojima smo razgovarali smatraju da inicijative poput „Hvala sestro“ doprinose rastu svijesti o važnosti rada medicinskih sestara i medicinskih tehničara u očima šire javnosti, ali potiču i rast samopoštovanja među medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima. Vjeruju da je tijekom perioda pandemije koronavirusa sestrinski poziv bio više prepoznat, ali da i dalje nije vrednovan koliko bi trebao biti.

“Prvenstveno bi u samom sustavu trebalo biti osviješteno da su liječnici i sestre skupina profesionalaca koje povezuje zajednički rad i uspješno ostvarivanje ciljeva i da je takav tim nedjeljiv. Neravnopravnost frustrira, stoga bi bilo za očekivati da se konačno sestrinski posao postavi na razinu koju je zaslužio”, složile su se sestre Melanija i Miljenka.

Temelj rada je ulaganje u ljude i suvremenu opremu

Uz neprestano ulaganje u obrazovanje djelatnika, Poliklinika Medikol kontinuirano prati razvoj tehnologije i ulaže u nabavu najsuvremenije dijagnostičke medicinske opreme. Raspolaže s dvadesetak ultrazvučnih aparata za dijagnostiku u području oftalmologije, ginekologije, urologije, ortopedije, kardiologije i radiologije za djecu i odrasle, s četiri vrhunska PET/CT uređaja, šest najnovijih CT uređaja, šest uređaja za magnetsku rezonanciju, među kojima su i dva koja se trenutno smatraju najsuvremenijima i najsofisticiranijima te 24 najnovija endoskopa, koja koriste softver s umjetnom inteligencijom. Dio opreme su i suvremeni terapeutski laseri, koji se koriste u području dermatologije, abdominalne i vaskularne kirurgije, te za estetske zahvate.

Poliklinika Medikol prva je u Hrvatskoj otvorila PET/ CT Centar još 2007. godine u Zagrebu, a nakon toga i u Splitu, Osijeku i Rijeci. U lipnju 2020. godine PET/CT Centri Poliklinike Medikol promovirani su u Philipsove referentne centre nuklearne medicine za zemlje srednje i istočne Europe.

Za više informacija posjetite web stranicu Poliklinike Medikol, a za sve upite možete se obratiti putem kontakt obrasca ili pozivom na broj 072 12 12 12.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije