Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, 15. veljače

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, 15. veljače

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, 15. veljače
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.02.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

S namjerom podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove obitelji, Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO) i njezine članice 15. veljače proglasile su Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, čija je svrha informirati javnost o problemima najmlađih bolesnika, prikupiti sredstva za njihovo liječenje, ali i rad lokalnih roditeljskih udruga.

Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina.

Pretpostavlja se da više od 70% djece može ozdraviti u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja.

Međutim, svega 20% djece ima pristup modernom liječenju. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine 80% od ukupnog broja djece na svijetu.

Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju.

Upravo zbog toga u svibnju 1994. u Španjolskoj je osnovana Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO), koja okuplja udruženja obitelji djece oboljelih od raka iz šezdesetak zemalja, a obitelji mogu dobiti informacije o adekvatnom liječenju njihova djeteta.

Otkrijte kako peršin potiče rad bubrega, regulira krvni tlak i smanjuje rizik od raka!

Liječenje djece oboljele od malignih bolesti mora uključivati kompletan interdisciplinarni tim stručnjaka. Liječenje se sastoji od primjenjivanja operacije, kemoterapije ili radioterapije, ali i psihosocijalne podrške djeci i kompletnoj obitelji. Suradnja medicinskog tima u bolnici i roditelja oboljele djece smatra se važnom komponentom koja doprinosi uspješnom liječenju.

Saznajte sve o raku debelog crijeva!

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje između 150 i 180 djece i mladih oboli od malignih bolesti, najčešće od leukemije, malignih tumora mozga i leđne moždine te limfoma. Između 70 i 80% njih uspješno se izliječi.

Maligne bolesti mogu se uspješno izliječiti ako se dijagnosticiraju na vrijeme.

Međunarodni simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca.

Njome se želi ukazati koliko je dječji život dragocjen te nas podsjetiti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv ovih bolesti.

Nošenjem zlatne vrpce svatko od nas može se uključiti u obilježavanje ovoga dana.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti