Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Međunarodni dan svijesti o albinizmu – 13. lipnja

Međunarodni dan svijesti o albinizmu – 13. lipnja

Međunarodni dan svijesti o albinizmu – 13. lipnja
  • Objavljeno: Utorak, 13.06.2017.
  • Broj pregleda: 90
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Albinizam kao poremećaj pigmentacije je u Europi vrlo rijedak: prevalencija albinizma u europskim zemljama iznosi oko 1 : 20000 osoba. Zbog toga je javna percepcija albinizma i zdravstvenih problema s kojima se osobe s albinizmom suočavaju vrlo slaba. Nasuprot tome, u supsaharskoj Africi učestalost albinizma varira od 1 : 1000 osoba (u pojedinim populacijama u Zimbabveu) do 1 : 5000 (u zapadnim dijelovima Afrike). Ondje su osobe s albinizmom prisiljene nositi se i s problemom stigmatizacije i društvene diskriminacije kojoj su izvrgnute zbog specifične boje kože, kao i zbog magijskih vjerovanja o albinizmu, uvriježenih među domaćim stanovništvom.

Albinizam je nasljedni poremećaj pigmentacije uvjetovan nedostatkom pigmenta melanina u koži i sluznicama, čija prisutnost određuje boju kože, kose i očiju. S obzirom na to, osobe s albinizmom imaju izrazito svijetlu put i kosu. Boja očiju kod većine je osoba s albinizmom siva ili svijetloplava. Budući da je melanin značajan faktor u razvoju osjetila vida, osobe s albinizmom često pate od ozbiljnih smetnji vida poput nistagmusa, strabizma, oštećenja mrežnica i poremećaja akomodacije (kratkovidnost i dalekovidnost). Druga je značajna uloga melanina zaštita kože od djelovanja ultraljubičastog (UV) zračenja. Uslijed njegova nedostatka, koža osoba s albinizmom je osjetljivija na izlaganje Sunčevoj svjetlosti; prekomjerno izlaganje Suncu u ovakvim slučajevima češće i brže dovodi do razvoja raka kože.

Usprkos nabrojanim zdravstvenim problemima, pojedinci s albinizmom mogu se uspješno integrirati u društvo i, uz primjerene mjere opreza, baviti se svim poslovima i aktivnostima kao i ostali njihovi sugrađani. Kako bi ojačala svijest o albinizmu i teškoćama s kojima se osobe s albinizmom nose, naročito u Africi, Opća skupština Ujedinjenih naroda je 18. prosinca 2014. g. usvojila zaključak kojim je 13. lipnja proglašen Međunarodnim danom svijesti o albinizmu.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti