Menstrualni grčevi mogu dovesti do abnormalnih promjena u strukturi mozga

Menstrualni grčevi mogu dovesti do abnormalnih promjena u strukturi mozga

Menstrualni grčevi mogu dovesti do abnormalnih promjena u strukturi mozga
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Primarna dismenoreja (PD), također poznata kao menstrualni grčevi ili bolovi, može uzrokovati abnormalne promjene u strukturi mozga, otkriva nam najnovije istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu „Pain". PD je najčešći ginekološki poremećaj kod žena u generativnoj dobi. Bol u donjem dijelu trbuha obično počinje s početkom menstrualnog ciklusa, a ovaj uporni bolni podražaj može izazvati promjene po cijelom živčanom sustavu, objašnjavaju autori.

Vodeća znanstvenica Jen-Chuen Hsieh, sa Sveučilišta Taipei u Tajvanu, je izjavila: „Naši rezultati su pokazali abnormalne promjene na sivoj tvari kod PD bolesnica koje su bile prisutne čak i u odsutnosti boli. Što pokazuje da ne samo kontinuirana bol, već isto tako menstrualni bolovi koji se pojavljuju ciklički mogu dovesti do dugotrajnijih promjena. Iako se funkcionalne posljedice još moraju otkriti, ovi rezultati pokazuju da je mozak adolescentica ranjiviji na menstrualne bolove. Potrebna su dugotrajnija istraživanja kako bi istražili hormonalne interakcije i prilagodbe koje se brzo mijenjaju unutar menstrualnog ciklusa te da li su takve izmjene povratne ili ne."

Istraživanje se sastojalo od 32 pacijentice koje pate od PD i još 32 sudionice  koje nemaju bolove tijekom razdoblja ciklusa. Za vrijeme dok pacijentice koje boluju od PD nisu osjećale bolove, podvrgnute su magnetskoj rezonanci i napravili su im dijagnostičke slike sive tvari. Dijagnosticirali su razinu sive tvari cjelokupnog mozga i specifičnih dijelova mozga i za PD pacijentice i onu grupu pacijentica bez bolova.

Značajne promjene su primijećene u razini sive tvari na anatomskim kartama kod pacijentica koje pate od menstrualnih grčeva. Nenormalno smanjenje razine je otkriveno u dijelovima koji su uključeni u prijenosu boli, višim razinama senzorne obrade i u dijelovima za regulaciju dodira, a porast razine je otkriven u dijelovima koji su uključeni u prilagodbu boli i u dijelovima za regulaciju endokrinih funkcija.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti