Zdravstvene koristi cimetovog ulja

Zdravstvene koristi cimetovog ulja

Zdravstvene koristi cimetovog ulja
  • Objavljeno: Subota, 18.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prednosti cimeta

Cimet je jedan od najpopularnijih začina. Iako cimetovo ulje ima brojne zdravstvene koristi, često izaziva iritacije i alergijske reakcije. Stoga ljudi vole koristiti cimet, umjesto njegovog ulja.

Cimet, Cinnamomum zeylanicum, je porijeklom iz tropske Azije, osobito ga ima u Indiji i Šri Lanci. Danas se njegov grm uzgaja u gotovo svim tropskim regijama u svijetu. Biljka je, zbog svoje ogromne medicinske koristi, pronađena u tradicionalnim načinima liječenja, posebno kod ayurvede. Tradicionalno se cimet, zbog svojih ljekovitih svojstava, koristio u mnogim kulturama za liječenje raznih zdravstvenih poremećaja, uključujući proljev, artritis, menstrualne grčeve, teške menstruacije, gljivične infekcije, prehlade, gripe i kod probavnih tegoba.

Sada se koristi u cijelom svijetu za liječenje raznih zdravstvenih poremećaja uključujući i respiratorne probleme, kožne infekcije, probleme s menstruacijom, poremećaje srca, itd. Najčešće korišten dio cimeta je njegova kora.

Zdravstvene koristi koje se cimetu prepisuju su antibakterijsko, antifungalno i antimikrobno djelovanje. Cimet je bogat esencijalnim mineralima kao što su mangan, željezo i kalcij. Također je bogat vlaknima.

Mozak
Cimet pojačava aktivnost mozga. On pomaže u uklanjanju nervne napetost i gubitka pamćenja. Istraživanje na Sveučilištu u SAD je pokazalo da miris cimeta može potaknuti aktivnosti mozga.

Pročišćava krv
Cimet pomaže u uklanjanju nečistoća iz krvi. Stoga se često preporučuje za prištiće.

Cirkulacija krvi
Cimet pomaže u cirkulaciji krvi. Dobra cirkulacija krvi osigurava dopremanje kisika do tjelesnih stanica što dovodi do veće metaboličke aktivnosti. Redovita konzumacija cimeta značajno smanjuje šanse za dobivanje srčanog udara.

Infekcije
Zbog antifungalnog, antibakterijskog, antivirusnog i antiseptičkog svojstva, cimet brani od vanjskih i unutarnjih bolesti. Pomaže u uništavanju mikroba i bakterija u žučnom mjehuru.

Liječenje
Cimet pomaže u zaustavljanju krvarenja i olakšava proces ozdravljenja.

Bol
Cimet djeluje i protuupalno. On pomaže u uklanjanju ukočenosti mišića. Ublažava bolove i ukočenost mišića i zglobova. Cimet se također preporučuje za artritis. On također pomaže u uklanjanju glavobolje koja se javlja zbog hladnoće.

Dijabetes
Cimet ima mogućnost kontrole šećera u krvi. Dijabetičarima može koristiti da uzimaju manje inzulina. Istraživanja su pokazala da je posebno koristan za pacijente koji boluju od dijabetesa tipa 2.

Bolesti srca
Smatra se da kalcij i vlakna prisutna u cimetu pružaju zaštitu od bolesti srca. Malo cimeta u hrani pomaže onima koji pate od koronarne bolesti i visokog krvnog tlaka.

Rak kolona
Također poboljšava zdravlje debelog crijeva i time smanjuju rizik za razvoj raka debelog crijeva.

Osvježivač usta
Cimet se koristi u žvakaćim gumama, jer je dobar osvježivač i uklanja loš zadah.

Mirisi
Osvježavajuća aroma koristi se u izradi parfema.

Slaba probava
Cimet se dodaje u mnoge recepte. Osim dodavanja okusa hrani, on također pomaže probavi. Cimet je vrlo učinkovit za probavne smetnje, mučnine, povraćanje, proljev i nadutost. Zbog svojih svojstava protiv nadimanja, vrlo je koristan u uklanjanju plinova iz želuca i crijeva. Također uklanja kiselost, proljev i jutarnje mučnine.

Problem s disanjem
Cimet pomaže kod prehlade, gripe, upale grla i zagušenja.

Menstruacija
Cimet je učinkovit u pružanju olakšanja od menstrualnih grčeva i nelagode.

Cimet je prirodni diuretik i pomaže u sekreciji i otpuštanju mokraće. Također je afrodizijak jer se vjeruje da budi seksualnu želju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije