Mobiteli u bolnicama su prijenosnici bakterija

Mobiteli u bolnicama su prijenosnici bakterija

Mobiteli u bolnicama su prijenosnici bakterija
  • Objavljeno: Subota, 07.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Gotovo 95 posto mobitela zaraženo je najmanje jednim tipom bakterije, a neke bakterije mogu u bolničkih pacijenata izazvati teške zaraze.

Mobiteli kojima se u bolnicama koristi medicinsko osoblje prenosnici su bakterija, a neke od njih otporne su na antibiotike i mogle bi biti izvor nosokomijalnih (ili hospitalnih) zaraza, pokazala je studija turskog sveučilišta objavljena u petak.

Bakterije se pojavljuju na mobitelima koji se ne dezinficiraju

Znanstvena ekipa sa sveučilišta Ondukoz Mayis otkrila je na mobitelima meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus (MRSA), navodi se u studiji objavljenoj u specijaliziranom časopisu Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials.

Samo deset posto liječnika i medicinskih sestara redovito dezinficira svoj mobitel.

Za potrebe studije istražitelji su uzeli uzorke s ruku i mobitela 200-ak liječnika i medicinskih sestara iz operacijskog trakta te odjela za intenzivnu skrb.

Zaraza se prenosi s ruku na mobitel

Gotovo 95 posto mobitela, koji su testirani, bilo je zaraženo najmanje jednim tipom bakterije, a neke od njih mogu u bolničkih pacijenata izazvati teške nosokomijalne zaraze (zaraze koje bolesnik dobiva tijekom liječenja).

Pošto su znanstvenici uzorke stavili u kulturu kako bi utvrdili hoće li se bakterije razmnožavati u povoljnu okružju, gotovo 35 posto njih nosilo je dvije vrste bakterija, a 11 posto tri ili više.

Naši rezultati pokazuju da se zaraza prenosi s ruku medicinskoj osoblja na mobitel. Ti mobiteli mogu biti pravo skladište zaraza koje se mogu prenositi među bolesnicima- upozorili su autori studije.

Dodaju da njihova istraživanja valja dopuniti drugim studijama.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti