Mogu li ljute papričice smanjiti dnevni unos kalorija?

Mogu li ljute papričice smanjiti dnevni unos kalorija?

Mogu li ljute papričice smanjiti dnevni unos kalorija?
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljute papričice mogu biti ono što nedostaje vašem programu mršavljenja. Ne samo da pospješuju ukupnu potrošnju kalorija, već vam pomažu i da se dulje osjećate sitima, otkriva nam novo istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Today.

Saznajte kako ljute papričice mogu produljiti životni vijek!

Ljute papričice su povezane s poboljšanjem mršavljenja kod laboratorijskih miševa, a brojna istraživanja ih već neko vrijeme testiraju na ljudima.

Znanstveni tim iz Nizozemske je analizirao rezultate od čak 12 istraživanja kako bi otkrili koja je povezanost između mršavljenja i konzumacije ljutih papričica.

Rezultati su pokazali da tek 1.5 ljuta papričica dnevno može pospješiti mršavljenje na način da smanji ukupan dnevni unos kalorija i ubrza razgradnju masti.

Još jedan eksperiment je pokazao da čak i male porcije ljutih papričica mogu pomoći u smanjenju osjećaja gladi. U stvari, jedno istraživanje je pokazalo da je dovoljna 1 ljuta papričica dnevno da bi unijeli čak 16% kalorija manje i povećali osjećaj sitosti u toku dana za čak 12%.

Provjerite kako čili paprika pomaže u borbi sa debljinom!

Znanstvenici vjeruju da je za to zaslužan kapsaicin, sastojak koji papričicama daje ljutinu. Kada jedete ljutu papričicu, kapsaicin potiče oslobađanje neurotransmitera koji reguliraju osjećaj gladi.

Ako ne možete podnijeti okus ljutih papričica, znanstvenici predlažu da ih dodajete u variva ili omlet jer će se termičkom obradom smanjiti njihova ljutina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti