Zašto tuga traje dulje od ostalih osjećaja?

Zašto tuga traje dulje od ostalih osjećaja?

Zašto tuga traje dulje od ostalih osjećaja?
  • Objavljeno: Petak, 07.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osjećaj sreće ponekad tako brzo prolazi, dok osjećaj tuge može trajati mjesecima. Zašto? Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Motivation and Emotion, donosi odgovor na ovo pitanje.

Od svih drugih emocija, tuga traje najdulje. Ljutnja, nada, ponos i entuzijazam su među prvih pet emocija koje najbrže prolaze. Svaka od ovih emocija može trajati jedan do dva dana. S druge strane, sram, olakšanje, odbojnost i iznenađenje traju tek nekoliko sati.

Postoje 2 faktora koja objašnjavaju zašto neke emocije traju dulje, dok neke prolaze poprilično brzo. Prvi faktor je poprilično očit: emocije, koje su vezane za važne događaje u životu traju puno dulje od emocija vezanih za prolazne događaje. Smrt voljene osobe je događaj koji utječe na cjelokupan vaš život. Isto vrijedi i za zaposlenje koje u pravilu uzrokuje dugoročan osjećaj sreće.

Drugi faktor je nešto manje očit: vaš mozak neprestano obrađuje različite događaje, vaše radnje i posljedice vaših postupaka. Vaš mozak neprestano radi, toga morate biti svjesni. On obrađuje emocije koje vi doživljavate čak i puno poslije nakon što ih doživite.

Ovakve vrste misli ne daju zapravo puno značaja i ne daju uvid u nove stvari. No, one jačaju emocije. To može biti pozitivna stvar. Ako se borite s time da prevladate ljutnju ili tugu, neprestano obrađivanje emocija je loša stvar za vas.

Nažalost, ne postoji puno toga što možete napraviti. Kada se u vašem životu dogodi nešto što izaziva tugu, sve što možete napraviti jest okupirati svoje misli nečime što izaziva pozitivne emocije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti