Mozak može razlikovati pravi šećer od umjetnog
Proizvođači umjetnog šećera tvrde da je sladak kao stvarni šećer, dok su istraživači utvrdili da naš mozak može razlikovati pravi šećer od umjetnog.
Nekolicina studija, počevši od 1980. godine, su istaknule da redovno korištenje umjetnih sladila može ljude natjerati da jedu više. Njihov apetit se stimulira, a nemaju osjećaj sitosti.
Istraživanje je izvršeno na 12 žena. Hranjene su umjetnim i prirodnim šećerom. One nisu primijetile razliku, ali reakcije mozga su se bitno razlikovale. Umjetni šećer osobu potiče da jede i pije više.
Znanstvenici su zaključili da se, konzumiranjem umjetnog šećera, aktivira dio mozga koji je odgovoran za prepoznavanje ugodnog okusa, ali ne dovoljno jako da bi se stvorio osjećaj zasićenosti. To može osobu natjerati da jede nešto slatko i kalorično čak i nakon konzumiranja umjetno zaslađene hrane.
Svi ovi rezultati ukazuju na sposobnost mozga da prepozna kalorije dok je hrana još u ustima.
Iako se ovo otkriće može činiti kao loša vijest za proizvođače, pomoći će pri pronalaženju načina da se smanji unos kalorija.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345