Unosite li previše šećera? Obratite pažnju na ove simptome!

Unosite li previše šećera? Obratite pažnju na ove simptome!

Unosite li previše šećera? Obratite pažnju na ove simptome!
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Šećer je postao neizostavan dio svakodnevne prehrane i pronalazimo ga posvuda: u pekarskim proizvodima, sokovima, kruhu, mesu i žitaricama. Šećer je vrlo nezdrav i dokazano je da može uzrokovati ovisnost. Neka istraživanja su pokazala da šećer izaziva intenzivniju ovisnost od kokaina.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je sve veći broj ljudi koji prekomjerno unos šećer. Šećer je jedan od vodećih uzročnika pretilosti i dijabetesa tipa 2. Ova dva stanja dramatično povećavaju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava, srčanog i moždanog udara.

Ljudsko tijelo ne može probaviti veliku količinu šećera. Iako simptomi prekomjernog unosa šećera variraju od osobe do osobe, postoje simptomi koji su uobičajeni i tipični za sve. Obratite pažnju na simptome koji upućuju na prekomjeran unos šećera.

Nakupljanje suvišnih kilograma

Šećer je vodeći uzrok pretilosti. Povećava razinu šećera u krvi i potiče tijelo na nakupljanje masnog tkiva. Jako će vas teško zasititi i zadovoljiti apetit, što uzrokuje prejedanje i uzimanje prevelikih porcija hrane.

Prepoznajte visoku razinu šećera u krvi!

Žudnja za slatkim

Šećer neće samo uzrokovati pohranjivanje masti, već i nastanak iznenadne žudnje za hranom i grickalicama. Nakon velike porcije šećera ćete vrlo vjerojatno ubrzo biti gladni. Šećer nema nutritivnu vrijednost i neće vas dugo držati sitima.

Manjak energije

Šećer stimulira živčani sustav i popravlja raspoloženje. Jedini problem je u tome što šećer neće dugo održati ovaj osjećaj. Vrlo brzo ćete osjetiti nagli pad energije i bit ćete umorniji nego što ste bili prije uzimanja šećera. Razina šećera u krvi direktno utječe na raspoloženje, a nagle promjene razine šećera u krvi će uzrokovati i nagle promjene raspoloženja.

Saznajte kako šećer djeluje na zdravlje dojki!

Problemi sa zdravljem jetre

Šećer negativno utječe na zdravlje jetre i može uzrokovati nepovratna oštećenja. Istraživanja su pokazala da jetra obrađuje šećer na isti način kao i alkohol. To znači da prekomjeran unos šećera može povećati rizik od nastanka masne jetre, inzulinske rezistencije i suvišnog masnog tkiva.

Manjak koncentracije

Uzimanjem šećera ćete poboljšati koncentraciju, ali na vrlo kratko vrijeme. Nakon toga ćete se osjećati još gore, razina energije će početi dramatično padati, a vaša koncentracija će postajati sve slabija.

Kronična upala

Šećer stimulira proizvodnju slobodnih radikala, a istraživanja su pokazala da slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka niza bolesti, a pogotovo povećavaju rizik od nastanka kronične upale u tijelu. Kronična upala u tijelu je vodeći uzročnik kroničnih bolesti poput reumatoidnog artritisa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije