Kako fruktoza utječe na vaš mozak?

Kako fruktoza utječe na vaš mozak?

Kako fruktoza utječe na vaš mozak?
  • Objavljeno: Subota, 13.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jeste li ikada jeli nešto slatko da biste na kraju htjeli jesti još više slatkoga? Umjesto da ste zadovoljili žudnju za slatkim, ona je postala još veća. Znanstvenici sada znaju razlog zbog kojega se to događa.

U mozgu postoji centar koji je zaslužan za osjećaj kojeg imamo kada primamo nagradu. Taj dio mozga različito reagira na različite vrste šećera. Američki znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu su sudjelovale 24 osobe. Sudionice su podijelili u 2 grupe. Jedna grupa je unosila fruktozu (šećer kojeg pronalazimo u voću, ali i brojnim sokovima i prerađenim proizvodima), a druga glukozu (šećer kojeg također pronalazimo u voću, ali i drugim biljkama).

Kada su znanstvenici proučavali snimke mozga, došli su do zaključka da je centar za primanje nagrada bio aktivniji kod sudionika koji su unosili fruktozu.

Osim toga, ti sudionici su izjavili da imaju problema s kontrolom apetita i njihova želja za unosom slatkiša je postajala sve intenzivnija. Drugim riječima, fruktoza će vas potaknuti da unosite još fruktoze, dok će glukoza zadovoljiti želju za slatkim.

Tijelo na različite načine procesuira ova dva šećera. Glukozu razgrađuje gušterača, što potiče oslobađanje inzulina i mozak prima signale da ste siti. No, fruktozu razgrađuje jetra, koja ne šalje takve signale mozgu.

Budući da ne možete promijeniti način na koji će vaše tijelo razgraditi fruktozu, najbolje je da ju izbjegavate. Pri tome mislimo na dodanu fruktozu, koja se nalazi u prerađenim namirnicama, kao što su kolači i sokovi. Voće također sadrži fruktozu, ali je ta količina fruktoze relativno mala, a i voće sadrži vlakna koja pospješuju razgradnju šećera.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti