Zdrava prehrana iz špilje

Zdrava prehrana iz špilje

Zdrava prehrana iz špilje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili da je drevna prehrana lovaca i sakupljača iz razdoblja paleolitika dobra za srce.
Istraživači sa Sveučilišta California u San Franciscu proveli su malo istraživanje u kojem je sudjelovalo devet zdravih dobrovoljaca koji su uglavnom vodili u naše vrijeme vrlo popularan „sjedilački" način života.

Sudionici su se deset dana hranili tradicionalnom prehranom lovaca i sakupljača iz paleolitika koja se sastojala od suhog mesa, voća, povrća i oraha.

U članku objavljenom u časopisu European Journal of Clinical Nutrition, istraživači su napisali da takva prehrana „poboljšava krvni tlak i toleranciju glukoze" te da snižava kolesterol.

Victoria Taylor, nutricionistica u Britanskoj zakladi za zdravlje srca rekla je kako su učinci na zdravlje spomenutog načina prehrane najvjerojatnije povezani sa smanjenom konzumacijom zasićenih masnih kiselina i soli, te s povećanom konzumacijom voća i povrća.

„Ljude treba potaknuti da se odluče na takvu prehranu, no samo kao dio zdrave uravnotežene prehrane, kako bi dobili sve potrebne prehrambene sastojke", rekla je.
Stručnjaci su na kraju zaključili i da se zdravog stila života „ treba ddržati cijeli život, a ne samo nekoliko tjedana".

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti