Može li čokolada kožu učiniti mladolikom?

Može li čokolada kožu učiniti mladolikom?

Može li čokolada kožu učiniti mladolikom?
  • Objavljeno: Nedjelja, 18.08.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svi smo upoznati s time da su kreme za sunčanje neophodne da bismo smanjili štetno djelovanje sunca na kožu. No, može li čokolada imati isti učinak?

Nedavno istraživanje znanstvenika iz Londona je pokazalo da osobe, koje u razdoblju od 12 tjedana svakodnevno jedu 20 grama tamne čokolade, na suncu mogu ostati dvostruko dulje, a da ne izgore ili imaju znakove oštećenja kože od sunca.

Znanstvenici su dokazali da je tamna čokolada odličan izvor flavonoida. To su spojevi s antioksidativnim djelovanjem i moćni su u zaštiti kože, naročito od opekotina i UV zračenja.

Prethodna istraživanja su pokazala da tamna čokolada jača kožu, hidratizira ju i pospješuje cirkulaciju, čime se značajno poboljšava izgled kože.

Dr. Oscar Hevia, voditelj istraživanja, je izjavio kako "ako ćete jesti tamnu čokoladu, uvijek odaberite tamnu koja sadrži najmanje 70% kakaa."

Kakao je taj koji tamnoj čokoladi daje ljekovitu moć. Čokolada koja sadrži puno kakaa gotovo ni nije ukusna, već je gorka, za razliku od mliječne čokolada.

Oksidacijski stres je glavni neprijatelj kože, a do njega dolazi tijekom izlaganja suncu, kemikalijama i zagađenom zraku. Sve to oštećuje gornji i srednji sloj kože, sloj gdje se nalazi kolagen, prenosi HealthNews.

Znanstvenici ističu da bi svakoj osobi preporučili svakodnevno konzumiranje male količine tamne čokolade, upravo zbog njezinog ljekovitog djelovanja.

Tamna čokolada smanjuje rizik od nastanka raka i sprječava prijevremeno starenje kože. Odaberite čokoladu s malo ili bez šećera jer šećer uzrokuje upalu i pogoršava izgled kože, a također može ugroziti zdravlje jer povećava rizik od nastanka dijabetesa i bolesti srca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti