Može li sol povećati rizik od nastanka srčanih bolesti kod dijabetičara?

Može li sol povećati rizik od nastanka srčanih bolesti kod dijabetičara?

Može li sol povećati rizik od nastanka srčanih bolesti kod dijabetičara?
  • Objavljeno: Srijeda, 23.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, otkriva da unos šećera nije jedino na što dijabetičari trebaju paziti.

Japanski znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo gotovo 1600 dijabetičara. Oni su trebali ispunjavati upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim prehrambenim navikama i cjelokupnom zdravstvenom stanju. Znanstvenici su njihovo zdravlje pratili 8 godina.

Znanstvenici su došli do rezultata da dijabetičari, koji su dnevno unosili 5900 miligrama soli su imali za čak 50% veći rizik od nastanka srčanih bolesti, u odnosu na one koji su unosili 2800 miligrama dnevno ili manje.

Provjerite zašto trebate smanjiti unos soli i kalija!

"Ovo je prvo istraživanje koje istražuje utjecaj soli na zdravlje dijabetičara", izjavio je prof. Robert Carey i dodao kako "već znamo da postoji povezanost između unosa soli i kardiovaskularnog zdravlja, a ovim istraživanjem smo to još jednom potvrdili."

Sve osobe trebaju pripaziti na unos soli, a dijabetičari naročito jer sol povećava rizik od nastanka upalnih procesa u krvnim žilama, srcu i bubrezima.

Svjetski stručnjaci se slažu da dnevno ne bismo trebali unositi više od 2400 miligrama soli. No, do problema dolazi kada konzumiramo namirnice koje sadrže sol, a o njima ne vodimo računa.

Smanjenje unosa kalorija, kao i smanjenje unosa šećera i soli je najbolje što osobe, koje pate od dijabetesa tipa 2, mogu učiniti za zdravlje kardiovaskularnog sustava, prenosi Prevention.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti