Mogu li probiotici sniziti krvni tlak?

Mogu li probiotici sniziti krvni tlak?

Mogu li probiotici sniziti krvni tlak?
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da svakodnevna konzumacija probiotika može pomoći u regulaciji razine krvnog tlaka. Znanstvenici su proučavali rezultate 9 istraživanja koja su ispitivala djelovanje probiotika na krvni tlak.

Rezultati su pokazala da osobe, koje svakodnevno konzumiraju probiotike, imaju za u prosjeku 3.6mm/Hg nižu razinu sistoličkog krvnog tlaka i 2.4mm/Hg nižu razinu dijastoličkog krvnog tlaka, u odnosu na osobe koje su probiotike konzumirale rijetko ili nikako.

Saznajte koji su vam probiotici potrebni za bolje zdravlje!

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension, ističu da je redovita konzumacija probiotika neizostavan dio uravnotežene i zdrave prehrane.

Probiotike u najvećoj mjeri pronalazimo u jogurtu i kiselom kupusu, a možete ih pronaći i u obliku suplemenata, za slučaj da vam ove namirnice iz nekih razloga ne odgovaraju.

Stručnjaci se slažu da je potrebno nastaviti istraživanje jer se ovim istraživanjem nije pokazalo na koji način probiotici mogu regulirati razinu krvnog tlaka i koliko probiotika je potrebno da bi se osjetila značajnija razlika.

Ako se istraživanje nastavi i ako znanstvenici uistinu ustanove da probiotici mogu regulirati krvni tlak, tada će liječnici svojim pacijentima, koji pate od visoke razine krvnog tlaka, moći savjetovati da povećaju unos probiotika.

Istražite važnost probiotika u prevenciji gljivičnih infekcija!

Prethodna istraživanja su pokazala da probiotici mogu na razinu krvnog tlaka utjecati indirektno. Naime, oni mogu smanjiti razinu LDL (lošeg) kolesterola i pomoći u kontroli razine šećera u krvi. To su sve faktori koji povećavaju rizik od nastanka visoke razine krvnog tlaka, bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti