Možemo li imati previše prijatelja?

Možemo li imati previše prijatelja?

Možemo li imati previše prijatelja?
  • Objavljeno: Utorak, 07.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bez obzira na stotine prijatelja na društvenim mrežama, vjerojatno svakodnevni kontakt održavate s tek nekoliko njih, prenosi Prevention.

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da stjecanjem novih prijatelja često zanemarimo odnos sa višegodišnjim prijateljima iz djetinjstva, osnovne ili srednje škole.

Provjerite zašto trebate imati barem jednog otkačenog prijatelja u životu!

Istraživanje je trajalo 18 mjeseci. Znanstvenici su promatrali 24 studenta i njihov prijelaz iz srednje škole na fakultet, razdoblje u kojemu su međuljudski odnosi često napeti.

Znanstvenici su pratili komunikaciju studenata s okolinom putem suvremenih tehnologija i proučavali su s koliko truda studenti održavaju kontakt s prijateljima.

Iako se s vremenom mijenjala emocionalna bliskost s pojedinim prijateljima i stare prijatelje su zamijenili novi, njihov oblik komunikacije je ostao isti. Iz toga možemo zaključiti da nisu zamijenili stare prijatelje novima zato što im novi prijatelji više odgovaraju, već zbog niza drugih okolnosti.

Saznajte mogu li muškarac i žena biti samo prijatelji!

Drugim riječima, studenti nisu trošili više vremena na održavanje međuljudskih odnosa zato što su imali više prijatelja, već su trošili manje vremena na stara prijateljstva pa je u konačnici vrijeme, utrošeno na druženje s prijateljima, ostalo isto.

Ovo se može činiti uznemiravajućim, ali znanstvenici ističu da ne bismo trebali imati grižnju savjesti jer prijatelje zamijenimo najčešće potpuno nesvjesno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti