Prestanak pušenja za zdravije oči

Prestanak pušenja za zdravije oči

Prestanak pušenja za zdravije oči
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe, koje prestanu pušiti, smanjuju rizik od nastanka katarakte, bolesti očiju koja značajno utječe na vid.

Katarakta je bolest koja uzrokuje zamagljenje leće oka i vodeći uzrok progresivnog slabljenja vida. No, znanstvenici iz Švedske su otkrili da muškarci srednje životne dobi, koji su prije pušili 15 cigareta po danu, mogu rizik od nastanka smanjiti u razdoblju od 20 godina ako prestanu pušiti.

Provjerite što trebate znati o prestanku pušenja!

"Prestanak pušenja može smanjiti rizik od nastanka katarakte, ali rizik će i dalje ostati povišen u idućih nekoliko godina", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Birgitta Ejdervik Lindblad i dodala kako "pušenje je povezano s nastankom raznih bolesti, uključujući i bolesti očiju, stoga bi svi liječnici trebali poticati pacijente na prestanak pušenja."

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu JAMA Ophthalmology, su sudjelovali muškarci u dobi od 45 do 79 godina. Znanstvenici su proučavali povezanost katarakte i prestanka pušenja. U razdoblju od 12 godina je bilo 5700 slučajeva uklanjanja katarakte.

Provjerite 13 najboljih savjeta za prestanak pušenja!

Rezultati istraživanja upućuju da muškarci, koji su pušili više od 15 cigareta dnevno, imaju za 42% veću vjerojatnost da će morati ukloniti kataraktu, u odnosu na muškarce koji nikada nisu pušili.

Istraživanje je također pokazalo da se rizik godinama smanjuje, a da nakon otprilike 20 godina bude gotovo jednako visok kao i kod osoba koje nikada nisu pušile.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti