Mrtav hladan

Mrtav hladan

Mrtav hladan
  • Objavljeno: Petak, 04.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe koje igraju nasilne videoigre mogu postati neosjetljive na nasilje u stvarnom životu, zaključak je istraživanja koje su proveli psiholozi s Državnog sveučilišta u Iowi (SAD).

Ranija istraživanja pokazala su da igranje takvih igara dovodi do agresivnosti, razdražljivosti, ubrzanog disanja i rada srca te nasilnog ponašanja.

U istraživanju koje je provedeno u Iowi znanstvenici su mjerili otkucaje srca i pratili emocionalne reakcije ispitanika kojima su neposredno nakon igranja videoigara (nasilnih i onih u kojima nije bilo nasilja) prikazali snimke nasilja iz stvarnog života.

Rezultati su pokazali da se oni koji igraju nasilne videoigre s vremenom naviknu na sve vrste nasilja, tako da ono kod njih više ne izaziva nikakvu fiziološku reakciju.

Iz dosade

Sve se češće događa da maloljetnici nekoga tuku i ponižavaju te snimaju to videokamerom na svom mobitelu, pišu španjolske novine El País. Neke žrtve budu tako teško pretučene da se nikad više ne oporave. Zašto mladi čine takva nedjela? Ne čine to zato da bi nekoga okrali niti zbog rasizma, a niti zato što pripadaju nekoj bandi. Oni to čine iz čiste dosade, što je uistinu strašna novost, objašnjava časopis XL. Nekad su pijani, a nekad i sasvim trijezni, kaže psiholog Vicente Garrido, stručnjak za kriminologiju. No većina njih uopće se ne kaje za to što rade.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti