Hrvati - rekorderi tumora

Hrvati - rekorderi tumora

Hrvati - rekorderi tumora
  • Objavljeno: Petak, 04.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Volimo sjediti u dimom obavijenim kafićima, mnogi vole lokati, gotovo svi volimo nezdravu hranu i mrzimo ići doktoru, osim kad je već prekasno. Zahvaljujući tome i drugim rizičnim faktorima po broju tumora četvrti smo u Europi.

Europska statistika nas je skenirala i pokazala da u Hrvatskoj godišnje od zloćudnih bolesti umre 213 osoba na sto tisuća stanovnika. Veću stopu smrtnosti od nas imaju samo Mađarska (237), koja je već godinama na vrhu te crne ljestvice, Češka (230) i Danska (219). Pokazao je to posljednji godišnjak Eurostata, statističkog ureda Europske unije, koji sadrži najnovije podatke o ključnim pokazateljima u državama članicama i zemljama kandidatkinja.

Da stvar bude gora u odnosu na 2007. pomaknuli smo se za dva mjesta prema gore. Lani smo, naime, zauzimali šesto mjesto, a smanjivši stopu mortaliteta ispod naše zemlje ove su godine pale Poljska i Slovačka.

Porazila nas cigareta:

U cijelom Domovinskom ratu izgubili smo 10.600 života, a rak svake godine ubije oko 13 tisuća osoba. Prosječna stopa u Europskoj uniji je 180 umrlih od raka na sto tisuća stanovnika, dok je, što se zloćudnih bolesti tiče, najsigurnije živjeti na Cipru u kojem je stopa 120, a slijede ga Finska s 144 i Malta s 145 umrlih na sto tisuća stanovnika. Hrvatska se po toj statistici nalazi ondje gdje su se, primjerice, Slovenija i Belgija nalazile 1994. godine, što je donja granica za koju je Eurostat objavio podatke.

Poznato je i da je 90 posto tih tumora uzrokovano pušenjem. Sanader i Mesić trebali bi učiniti sve da zaustave pravu epidemiju raka, a prvi je korak zabrana pušenja na javnim mjestima, upozorava, u svojoj izjavi za Slobodnu Dalmaciju dr. Eduard Vrdoljak voditelj Centra za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split.

Rak se kod velikog broja bolesnika još uvijek dijagnosticira u poodmaklijem stadiju, nego u razvijenim zemljama, a još uvijek kaskamo i izdvajanjima za onkologiju - u Hrvatskoj na liječenje od raka otpada oko šest posto zdravstvenog novca, dok je europski prosjek devet posto.

Zdravstveni sustav SAD-a postao je svjetsko ruglo pa ipak u desetak godina smrtnost od raka tamo je smanjenja za 15 posto. Petogodišnje preživljavanje osoba s dijagnozom raka u SAD-u, iznosi 63 posto, dok je u Hrvatskoj to preživljenje manje od 50 posto. Naime, Amerikanci, nakon smanjenja broja pušača, sve manje obolijevaju od raka pluća, čija je smrtnost velika, a vodeće zloćudne bolesti su im rak prostate i rak dojke, koji su izlječivi u visokom postotku.

Najviše ubijaju: Od zloćudnih bolesti ubojica kod nas prednjače rak pluća i dušnika, rak debelog crijeva i rak dojke. Rekorder je rak pluća, od kojeg godišnje oboli oko tri tisuće osoba, od čega 2400 muškaraca i 600 žena, a njih 85 posto, na žalost, i umre.

Nakon cigarete glavni krivci su: Alkoholizam, nepravilna prehrana, nedovoljna sportska aktivnost, pretilost i kasna dijagnoza bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti