Muškarci se brže znoje od žena

Muškarci se brže znoje od žena

Muškarci se brže znoje od žena
  • Objavljeno: Petak, 03.08.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nalazi će možda objasniti zašto valovi vrućine pogađaju teže žene, objašnjavaju znanstvenici. A dobili smo i dokaz da se muškarci lakše oznoje tijekom vježbanja nego žene.

Japanski istraživači uputili su muške i ženske dobrovoljce na vožnju sobnog bicikla pri različitim razinama intenziteta te su otkrili kako su muškarci učinkovitiji što se tiče znojenja. Uglavnom, žene moraju stvoriti veću temperaturu tijela od muškaraca prije nego što se počnu znojiti.

Čini se da su žene u nepovoljnom položaju kada im je potrebno da se puno znoje tijekom vježbanja, osobito u toplim uvjetima," objašnjava koordinator snimanja Yoshimitsu Inoue, s Međunarodnog Sveučilišta u Osaki.

Inoue je dodao kako rezultati poboljšavaju razumijevanje zašto se muškarci i žene drugačije nose s ekstremnim temperaturama, kao što su teški valovi vrućine.

Možda postoji evolucijski razlog zašto se muškarci više znoje od žena, navode autori istraživanja.

Žene općenito imaju manje tjelesne tekućine u odnosu na muškarce i u biti lakše dehidriraju," objašnjava Inoue.

Stoga, manji gubitak znoja kod žena može biti adaptacijska strategija koja pridaje važnost opstanka u vrućem okolišu, dok je veća stopa znojenja kod muškaraca možda strategija za veću učinkovitost djelovanja ili fizičkog rada."

Njegov savjet? U toplo vrijeme, žene bi se trebale više pripaziti nego muškarci. No, dodao je: „I muškarci i žene se mogu bolje aklimatizirati kako bi se zagrijali, ako redovno vježbaju prije nego što dođe val topline."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti