Nadomjesna terapija i rak

Nadomjesna terapija i rak

Nadomjesna terapija i rak
  • Objavljeno: Utorak, 17.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Zaključili su to u britanskoj zakladi za istraživanje raka „Cancer Research UK“, nakon što su otkrili da se postotak žena oboljelih od raka dojke u dobi od 50 do 54 godine smanjio za 9% u razdoblju od 1999. do 2005., dok se kod žena u dobi od 55 do 59 godina taj postotak smanjio za 5% u istom razdoblju.

Tijekom tog vremena broj žena koje uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju smanjio se s 35-40% pedesetogodišnjakinja koje su uzimale nadomjesnu terapiju, na samo 15-20% u 2006. godini.

Smanjenje se zacijelo dogodilo  zbog dvaju istraživanja koja povezuju hormonsku nadomjesnu terapiju s povećanim rizikom za rak dojke.
Voditelj istraživanja profesor Max Parkin, statističar iz spomenute zaklade koji radi na poznatom britanskom Sveučilištu „University of London“, komentirao je: „Ne možemo biti apsolutno sigurni da je i smanjenje postotka žena oboljelih od raka dojke i smanjenje rizika za rak dojke izravan rezultat toga što su žene prestale uzimati nadomjesnu terapiju.“

„No veza je očita i bit će zanimljivo vidjeti hoće li se broj slučajeva smanjivati i tijekom idućih nekoliko godina,“ zaključio je.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „European Journal of Cancer“, i u skladu su s nedavnim istraživanjem koje je pokazalo da se rizik za rak dojke kod žena naglo smanjuje nakon što prestanu uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti