Nadomjesna terapija i rak dojke

Nadomjesna terapija i rak dojke

Nadomjesna terapija i rak dojke
  • Objavljeno: Subota, 07.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači sa poznatog američkog sveučilišta "Stanford", otkrili su da žene u postmenopauzi koje najmanje pet godina uzimaju kombiniranu hormonsku terapiju koja se sastoji od estrogena i progesterona, udvostručuju rizik za rak dojke.

No ipak, žene koje uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju mogu brzo smanjiti rizik za rak dojke tako da prestanu uzimati terapiju.

Otkriće se temelji na istraživanju dvije grupe žena: u jednoj grupi bilo je 15,000 žena kojima je nasumce davan placebo ili hormonska nadomjesna terapija, a u drugoj je bilo 41,449 žena koje su mogle izabrati da li će uzeti hormonsku nadomjesnu terapiju.

Koautor istraživanja dr. Marcia Stefanick, profesorica na Medicinskom fakultetu spomenutog sveučilišta, rekla je da istraživanje daje "vrlo snažne dokaze" da kombinirana nadomjesna hormonska terapija uzrokuje rak dojke.

"Žena započne hormonsku nadomjesnu terapiju i za pet godina ima jasno povišeni rizik," objasnila je.

"Prestane uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju i za godinu dana, rizik se u principu vrati na normalu. To je vrlo uvjeravajući dokaz o uzročno posljedičnoj vezi," zaključila je.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti