Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najbolji izvori vlakana

Najbolji izvori vlakana

Najbolji izvori vlakana
  • Objavljeno: Utorak, 22.04.2014.
  • Broj pregleda: 976
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vlakna pronalazimo u biljkama. Postoje topiva i netopiva vlakna. Ona su važna za održanje zdravlja probavnog sustava, a istraživanja su pokazala da pomažu u prevenciji dijabetesa tipa 2 i bolesti srca i krvožilnog sustava.

Za jabuku znamo da je odličan izvor vlakana. Vlakna u jabuci pronalazimo u njezinoj kori, što predstavlja problem u slučajevima kada jabuka nije uzgajana na organski način. Jedna jabuka sadrži oko 4.4 grama vlakana, a mi vam donosimo namirnice koje ih sadrže još više.

Slanutak

Samo jedna šalica slanutka sadrži 16 grama vlakana. To je čak 4 puta više od količine vlakana u jednoj jabuci.

Avokado

Pola avokada sadrži oko 6.75 grama vlakana. Nemojte ga previše termički obrađivati. Najbolji je sirov i kao dodatak salatama.

Provjerite zašto su vlakna važna i koje namirnice ih sadrže!

Kikiriki

Pola šalice kikirikija sadrži čak 6.2 grama vlakana. Izbjegavajte pržene i zasoljene kikirikije jer oni ni na koji način nisu dobri za vaše zdravlje.

Kruške

Jedna kruška srednje veličine sadrži 5.5 grama vlakana. Jedite ju sirovu jer termičkom obradom značajno gubi svoja nutritivna svojstva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti